IDF eenheid zet eenvoudige CPAP machines om in beademingstoestellen

De monitor die de IDF in samenwerking met het Sheba-ziekenhuis heeft gemaakt. Foto IDF woordvoerder

De 81ste eenheid van de Israëlische militaire Inlichtingendienst werkt sinds het uitbreken van de coronavirus crisis aan de ontwikkeling van beschermende uitrusting en geïmproviseerde medische apparatuur om gezondheidswerkers bij te staan in de strijd tegen het dodelijke virus.

Ongeveer een maand geleden begon de eenheid CPAP machines, die door eerste hulpverleners worden gebruikt om mensen met lichte ademnood te helpen, om te zetten naar beademingsapparaten.

Volgens Majoor S. zijn vier weken na de klinische proef van het product 100 systemen overgebracht naar het Sheba-ziekenhuis. Het ministerie van Volksgezondheid heeft er 1.000 besteld. De apparaten zijn het resultaat van een gezamenlijke ontwikkeling door het Sheba-ziekenhuis en de militaire inlichtingendienst.

“We zijn begonnen met de ontwikkeling met dien verstande dat we producten ontwikkelen in een wereld zonder inkoop.”

Volgens Maj. S waren er verschillende parameters die de ontwikkeling van het systeem beïnvloedden, waaronder het vermogen van medische professionals om de patiënt veilig te monitoren zonder dat het virus in de lucht terechtkomt.

De door Sheba en de 81ste eenheid ontwikkelde monitor “stelt ziekenhuizen in staat om hun apparatuur te gebruiken en ze aanzienlijk te upgraden met een klein en goedkoop patent”, zei hij.

Volgens Dr. Amikam Adani, een arts in het Sheba-ziekenhuis, ging men tijdens het ontwikkelingsproces er vanuit dat er onvoldoende beademingsapparaten beschikbaar zouden zijn. Daarom richtte het team zich op het maken van eenvoudige en gemakkelijk bedienbare systemen.

Het systeem wordt eerst getest op een simulator die de ademhalingsmoeilijkheden van corona patiënten simuleert.

De 81ste eenheid heeft in samenwerking met Megan David Adom, verschillende ziekenhuizen en het ministerie van volksgezondheid duizenden gezichtsmaskers voor zorgverleners geproduceerd, 50 bestelwagens aangepast met interne afscheiders om chauffeurs te beschermen tegen geïnfecteerde patiënten en software ontwikkelt voor laboratoria die testen op coronavirus.