Wat schrijven de Hebreeuwse weekendkranten in Israël vandaag?

Verlaten straat in Tel Aviv. Screenshot YouTube

Sesam open nu, doet het nu Sesam Nou, de oorlog is voorbij en het lijkt erop dat Israël heeft gewonnen. Na een paar weken binnen te zijn gebleven (soort van) en zelf rechtvaardig de ultraorthodoxen te berispen omdat ze weigeren net als ons te handelen, dringen het land, het demissionaire leiderschap en de reguliere pers er harder dan ooit op aan dat het land zich weer openstelt, en snel.

  • “We staan op het punt weer normaal te worden”, luidt de kop op de voorpagina van het roddelblad Israël Hayom, waarin het verslag doet van een bijeenkomst waarvan het dacht dat die al zou hebben plaatsgevonden en die zijn stempel had gedrukt tegen de tijd dat de editie de opnieuw drukke straten bereikte.
  • In feite werd de vergadering tot de ochtend uitgesteld, al weerhoudt dat de andere nieuwssites vrijdagmorgen er niet van om te doen alsof alles al een deal is. ( Inmiddels is het allemaal officieel)
  • KAN, wiens verslaggever Michael Shemesh schijnbaar niet langer mag meeluisteren in de telefonische ministers vergaderingen (of eigenlijk in realtime geen citaten rechtstreeks meer van hen mag melden), meldt dat ministers zoveel mogelijk ‘straatwinkels’ willen openen (dwz alles behalve shoppingmalls of de grote vierkante grote winkels).

Fuzzy wuzzy was een wiskundige van het ministerie: Channel 12 nieuws meldt dat “de cijfers bewijzen dat het virus vertraagt, dat er minder doden vallen en dat er minder mensen op ventilatoren zijn”, daarbij verwijzend naar officiële statistieken.

  • Walla meldt dat er in de afgelopen drie dagen slechts één persoon is bevestigd met COVID-19 in Tel Aviv, zoals blijkt uit een rapport van plaatsen met een bevolking van meer dan 5.000, naar buiten gebracht door het ministerie van Volksgezondheid dat anderen ook kritiekloos overnemen.
  • Het enige probleem? De wiskunde in het document is ongeveer zo solide als een marshmallow. De cijfers zijn goed voor slechts ongeveer de helft van de ongeveer 700 nieuwe gevallen die de afgelopen drie dagen zijn gemeld, wat zou betekenen dat er een enorme uitbraak is die nog niet is gemeld op het platteland. Maar volgens de verzamelde cijfers voor alle kleine steden beweert het ministerie dat in de afgelopen vier dagen het cumulatieve aantal mensen met het virus daadwerkelijk is gedaald, wat fysiek onmogelijk is zonder op de een of andere manier een scheur in het ruimte-tijd continuüm te creëren.
  • Army Radio-verslaggever Daron Kadosh, die naar een andere versie van hetzelfde document kijkt, merkt op dat het meer dan 33.000 gevallen in Jeruzalem telde, dwz meer dan het dubbele van het totale in Israël bevestigde aantal – waarschijnlijk het gevolg van een bewerkingsfout.
  • In het verleden heeft het ministerie, de enige bron van officiële informatie over viruscijfers in Israël, andere gekke cijfers verspreid en vervolgens gewist, zo werd onlangs gemeld dat 18 mensen op één middag stierven.

Schmear-campagne of de boel dichthouden? Wiskunde is iets waar het Ministerie van Volksgezondheid goed in moet zijn. In een artikel dat kijkt naar directeur-generaal Moshe Bar Siman-Tov, beschrijft Yedioth hem als een meedogenloze en machtige bureaucraat, die de budgetten verlaagt (inclusief die van het ministerie van Volksgezondheid, waarvan hij dacht dat het manieren zou vinden om efficiënter te zijn in tijden van “honger”) , het land afsluiten op basis van twijfelachtige wetenschap en aan de touwtjes trekken van premier Benjamin Netanyahu

  • De oprichter van Mobileye, Amnon Shashua, die de regering adviseert over het openen van de economie en dacht dat verhoogde aantal testen de mensen met een lager risico in staat zou stellen de lockdown te verlaten, wat in de prullenbak werd gegooid door het ministerie, vertelt de krant dat er “daar een sfeer van angst heerst, die goed past bij de besluitvormers die we nu hebben, en daar is het raamwerk omheen gebouwd. We krijgen cijfers dat er een apocalyps zal zijn waarbij 100.000 mensen zullen sterven, maar het wordt niet ondersteund door iets dat we weten. Het is een risicomijdend raamwerk, met enorme veiligheidsmaatregelen die tot irrelevante conclusies leiden ”, zegt hij.
  • Maar in Haaretz verdedigt Ravit Hecht, Bar Siman-Tov en zegt dat Israëli’s te snel met oordelen zijn om een goed beleid uit te vaardigen dat hen hielp beschermen tegen coronavirus stormen.
  • “Senior ambtenaren van het Ministerie van Volksgezondheid worden nu alleen aangevallen omdat het aantal slachtoffers tot nu toe niet is gestegen tot het schokkende niveau van sommige Europese landen en de Verenigde Staten. Met andere woorden, ze worden juist gestraft omdat ze misschien het juiste hebben gedaan ” , schrijft ze.
  • Ran Reznik van Israel Hayom schrijft dat het ministerie onvoldoende transparant is en communiceert met het publiek om zijn beslissingen uit te leggen, wat leidt tot “een zeer verontrustende en gevaarlijke misvatting dat het gevaar al is geweken”.

De markten niet en loterij kiosken wel: De drang naar een terugkeer naar onze normale consumenten maatschappij komt met dank aan een populistische (en meestal gerechtvaardigde) duw in de naam van grote en kleine ondernemers die gewoon weer falafel willen maken enenorme marges op in China gemaakt speelgoed dat ergens anders een fractie van de prijs kost.

  • Het meest vervelend voor velen is de opening van de Ikea-meubelsuperstore of andere schijnbaar willekeurige beslissingen en ongelijke handhaving.
  • ‘We hebben mensen elke dag verteld dat we ze niet kunnen bedienen’, zegt Brandon Treger, eigenaar van de coffeeshop in Jeruzalem, tegen Jessica Steinberg van ToI . ‘We hielden ons aan de regels, ook al openden onze buren.’
  • Augurken verkoper Eli Malka, een vaste waarde op de openluchtmarkt Mahane Yehuda in Jeruzalem, shuk in de volksmond, gedurende 40 jaar, vertelt Channel 12 nieuws dat hij depressief is en woedend dat hij niet kan openen wanneer anderen dat wel kunnen.
  • Ze openden loterijcabines, zodat mensen konden gokken, en hen hun socialezekerheidsgeld konden afnemen. Is dat wat er nodig is om de loterij nu te openen? Mensen zijn bankroet en hebben niet genoeg te eten. Waarom is de lotto wel open en de shuk niet. ‘
  • Israel Hayom meldt dat een man die meewerkt aan het ontwerpen van borden voor Ikea op Facebook schreef: “Elke bedrijfseigenaar die geïmplodeerd is, moet openen. Als je een Ikea-bord wilt, maak ik er een voor je. Anarchie nu! ‘

Schatje, het is buiten virusachtig: niet iedereen is van plan om weer rond te rennen, en sommigen zijn van plan binnen te blijven, ongeacht wat de regering toestaat open te gaan:

  • “Israëli’s handelen alsof de crisis van het coronavirus voorbij is en dat is een gevaarlijke illusie”, luidt een kop in Haaretz.
  • “De enorme economische tegenspoed en de uitputting van de mensen doordat ze vastzitten tussen vier muren, leiden tot lagen en lagen van verklaringen die de gevaren van de epidemie zouden verminderen”, schrijft de krant Amos Harel.
  • Adjunct-directeur-generaal van het ministerie van Volksgezondheid Itamar Grotto, die dagen geleden verslaggevers vertelde dat het virus zichzelf leek te hebben uitgespeeld, vertelt legerradio nu dat het heropenen van scholen ertoe zal leiden dat het aantal zieken weer omhoog schiet.
  • ‘Hoe meer ze opengaan, hoe meer ik wegblijf’, twittert Ynet-journalist Atilla Somfalvi. ‘Ik blijf mijn eigen haar knippen, rondgaan met een masker op en meters of meer van iemand afrstand houden, en dat voor tenminste de komende twee weken.’ Ook in de VS mogen synagogen openen maar JTA meldt dat zedat ze dat niet gaan doen.
  • “We zijn erg gevoelig voor het feit dat mensen economisch worden beïnvloed door de sluitingen, maar we maken ons meer zorgen over het mogelijke verlies van mensenlevens als er zo snel een tweede golf komt”, zegt rabbijn Joshua Heller in Atlanta tegen JTA.

Als kinderen in de zaal van de machyt: de snel samenvloeiende regeringscoalitie moet ook nodig haar rol vertragen, te midden van een reeks gerechtelijke uitdagingen die de legitimiteit in twijfel trekken van een hele reeks dingen die ze willen doen.

  • ToI’s Haviv Rettig Gur merkt op dat een van de meest verontrustende en juridisch dubieuze clausules, die de coalitie in wetten wil regelen , in wezen het vermogen van de Knesset om wetten te maken of ‘moties van wantrouwen, zo goed als onmogelijk maakt.
  • “De Knesset verliest de macht om een ​​premier af te zetten, verliest de macht over de staats financiën omdat ze de staatsbegroting niet langer kan ophouden en verliest zelfs de macht van de wetgeving zelf”, schrijft hij.
  • In Walla betwijfelt Tal Shalev dat er hoe dan ook wetgeving zal plaatsvinden, waarbij de regering Netanyahu-Gantz wordt vergeleken met de tweekoppige Pushmi-Pullyu Llama uit het kinderboek van Dr. Dolittle: “De spanningen voorafgaand aan de hoorzittingen zullen slechts een voorproefje zijn van het toekomstige leven samen tussen degenen die vastbesloten zijn ‘de democratie te verdedigen’, en degenen die grenzen aan de invloed van de rechtbank willen stellen’, schrijft ze.
  • Het is een ander paar kinderpersonages dat Haaretz’s Yossi Verter in gedachten heeft. Verter schrijft dat Blue and Whitem opperhoofd Benny Gantz voor de deal ging in plaats van door te gaan met wetgeving die Netanyahu zou diskwalificeren als premier, omdat twee van zijn MK’s, Tzvi Hauser en Yoaz Hendel, weigerden zich te verbinden aan die wet.
  • In ruil voor het redden van hem, schrijft Verter, stemde Netanyahu ermee in de financieringswetgeving voor campagnes te wijzigen om het paar, dat overliep voor de Telem-factie van Moshe Ya’alon, toe te staan ​​om belastinggeld te krijgen waar ze normaal geen recht op zouden hebben.
  • ‘Deze fictieve partij die stoelen steelden, die zich heeft losgemaakt van een partij die bij verkiezingen zelfs nooit onafhankelijk is geweest, haalt miljoenen shekels uit de schatkist’, schrijft hij. ‘Maar in deze tijden van grote verspilling, wanneer geld voor ministers de financiering voor de zinkende economie gaat, wat is dan een paar miljoen voor de Tweedle-dee en Tweedle-dum van de nieuwe coalitie?’

Advertentie (4)