Advocaten van Netanyahu steggelen met rechtbank over startdatum volgende rechtszitting

Netanyahu in de rechtszaal voor het begin van de zitting. Screenshot tv

De advocaten van Netanyahu hebben op de openingszitting van het proces tegen hem om een startdatum van de vervolgzitting ergens in het voorjaar van 2021 gevraagd. Als reden gaf advocaat Micha Feitman op dat ze twee tot drie maanden nodig zouden hebben om te weten wat hun proefstrategie zou zijn. Daarna zouden ze pretentieuze moties indienen om vrijspraak te vragen zonder getuigen en moties om vervolgingsverzoeken aan te vallen om sommige documenten vertrouwelijk te houden, zei hij.

Het is tijdens de eerste zitting van de rechtbank duidelijk geworden wat de strategie van de advocaten zal zijn.

Ze zullen de rechters vertellen dat ze geen datum voor getuigen kunnen vastleggen, maar dat ze meerdere maanden nodig hebben om met de aanklagers te vechten over documenten die ze willen hebben.

Gebruikelijk maken de aanklagers interne discussiedocumenten als zijnde geclassificeerd, maar advocaten van de verdediging kunnen beweren dat als hun beweringen betrekking hebben op ongepastheden bij het veranderen van de getuigenis van Nir Hefetz of anderen als getuigen van de staat, zij beperkte toegang zouden moeten krijgen.

Nir Hefetz, de voormalige media-adviseur van de premier, veranderde het bewijs van de staat tegen Netanyahu in Case 4000 – de Bezeq-zaak. De tweede advocaat van Netanyahu, Amit Hadad, zei dat het proces niet met één zaak kan beginnen als er in de andere twee zaken geschillen over documenten zijn.

“Tijdens de hoorzitting werd ons duidelijk dat alle drie de zaken met elkaar verband houden en dat niets kan beginnen totdat alle geschillen over documenten zijn opgelost”, zei hij.

De leider van de aanklagers zei in een reactie ” dat er 1.200 juridische dossiers waren in het Holyland-proces, terwijl er in alle drie Netanyahu-zaken slechts een paar honderd juridische dossiers zijn”.

‘Ik bagatelliseer deze zaken niet’, zei ze, maar voegde eraan toe dat ze meent dat de zaak sneller vooruit kan gaan dan de beklaagden zeggen.

Ben Ari zei dat de advocaten van de beklaagden binnen drie maanden klaar zouden zijn met het bestuderen van alle stukken, zelfs als ze er vandaag pas aan begonnen zijn.

Ze voegde er aan toe dat de meeste advocaten sinds februari 2019 aan deze zaken werken en er in de zomer van 2019 nog veel meer documenten naar hen zijn gegaan, waardoor het proces veel eerder beginnen dan de advocaten van de verdachten hadden gevraagd. Ze voegde eraan toe dat het publiek het recht heeft dat deze zaak wordt voortgezet en opgelost.

Ben Ari was ook het hoofd van de vervolging in het Holyland-proces tegen voormalig premier Ehud Olmert en heeft inmiddels extra beveiliging gekregen vanwege bedreigingen tegen haar en tegen de aanklagers in het algemeen.

Toen het proces begon, zei advocaat Jacques Chen van de verdachten in Case 4000, Shaul en Iris Elovitch, dat het proces zal worden omgezet in een “circus” als getuigen van de openbare aanklager interviews met de media zullen blijven geven, nu het proces is begonnen. Hij verzocht de rechters om alle officiële getuigen te hiertegen te waarschuwen.

Een sleutel tot de hoorzitting van zondag was hoe snel of langzaam de rechters besluiten het proces vooruit te helpen. Het uiteindelijke schema kan een enorme impact hebben op de machtsoverdracht van Netanyahu in november 2022 aan Blauw en Wit van Benny Gantz, en op de status van Netanyahu zelf na die overdracht.

Op 19 juli wordt de zaak voortgezet, Netanyahu en zijn mede aangeklaagden Arnon Mozes en Shaul Elovitch, hoeven daar niet bij aanwezig te zijn.

Pas op het moment dat een zitting gaat over de bewijsfase, zullen ze aanwezig moeten zijn om en kunnen dan een onschuldig of schuldig pleidooi voeren.

Advertentie (4)