Bij eerste bijeenkomst nieuwe regering zei Netanyahu “regering vertegenwoordigd alle Israëlis”

Benny Gantz (L) en premier Netanyahu tijdens de eerste kabinetsvergadering. Foto Kobi Gideon / GPO

In zijn openingstoespraak tijdens de eerste zitting van Israëls nieuwe regering zei premier Netanyahu dat “deze nieuwe regering alle Israëlis vertegenwoordigd”. Door het grote aantal ministers (36) werd de eerste kabinetsvergadering in een zaal van de Knesset gehouden inplaats van zoals gebruikelijk het kantoor van de premier.

Hij zei verder dat de eerste twee beslissingen van het nieuwe kabinet zullen zijn om het security kabinet en een nieuw ‘coronakabinet’ te vormen.

“We willen in de eerste plaats samenwerken om mensen weer aan het werk te krijgen. Ik heb dit vorige week verschillende keren met de minister van Financiën besproken ”, zegt hij. ‘Ik heb hem opgedragen het budget van het economisch plan te verhogen tot 100 miljard NIS en te proberen meer mensen aan het werk te krijgen”, er werd geen uitleg gegeven hoe dat gaat gebeuren.

Daarnaast waarschuwde premier Benjamin Netanyahu Iran om Israël niet met vernietiging te bedreigen en zei dat de Iraniërs “zichzelf in groot gevaar zullen brengen”.

Tijdens de kabinetsvergadering zei Netanyahu: ‘Jullie hebben gehoord dat Khamenei ons bedreigde met uitroeiing. Iedereen die ons bedreigt, brengt zichzelf in groot gevaar. ‘

Netanyahu voegde daaraan toe dat Israël ‘voortdurend werkt om de poging van Iran om wapens Syrië in te brengen die de staat Israël in gevaar zouden kunnen brengen, te weerstaan’.

Benny Gantz, de plaatsvervangende premier en minister van Defensie, zei tijdens de eerste werkkabinetsvergadering van de nieuwe regering dat ze moet werken aan het genezen van kloven in de Israëlische samenleving.

Verwijzend naar Jerusalem Day, die afgelopen donderdag en vrijdag werd gevierd, zegt Gantz: “Er gaat niets boven Jerusalem Day om te praten over eenheid in een regering die een eenheidsregering is.”

“Er gaat niets boven Jeruzalem om het kloppende hart van de staat te symboliseren. We moeten dit model van Jeruzalem nemen en beseffen dat we soms moeten toegeven om tot verzoening en eenheid in de Israëlische samenleving te komen ”, zegt hij, verwijzend naar de eenheidsovereenkomst tussen zijn Blauwe en Witte partij en Likoed.

Benny Gantz bedankte premier Benjamin Netanyahu tijdens de eerste kabinetsvergadering van de nieuwe regering voor zijn werk in de strijd tegen de uitbraak van het coronavirus.

“Dit is de gelegenheid, meneer de premier, om zowel u als de andere leden te bedanken die actief zijn geweest in het aanpakken van de crisis en het in bedwang houden van het virus”, zegt Gantz en richt zich rechtstreeks tot Netanyahu.

“We zijn nu bezig met het opzetten van het coronavirus-kabinet en we moeten kijken wat er kan worden gedaan om vooruit te komen, de economie te kalmeren en de samenleving te ondersteunen”, voegde hij eraan toe.

Advertentie (4)