Coronavirus pandemie eist tol onder de bedrijven in Israël

Gesloten shoppingmall in Ir Yamim. Eigen foto

Volgens een rapport van Dun & Bradstreet zullen als gevolg van de coronavirus pandemie dit jaar mogelijk 70.000 bedrijven in Israël hun deuren sluiten, een stijging van 50% in vergelijking met andere jaren.

Voor de eerste keer in 10 jaar zal het aantal bedrijven wat sluit groter zijn dan het aantal nieuwe bedrijven, aldus het rapport. Met een netto krimp van 30.000 bedrijven, vergeleken met een netto groei van 11.000 nieuwe bedrijven in 2019. In 2019 werden 56.500 nieuwe bedrijven opgericht en 45.500 gesloten.

Het aantal nieuw opgerichte bedrijven is sinds het uitbreken van de corona crisis al met 70% afgenomen blijkt uit het rapport.

De hoge werkloosheid en de lagere consumptie waartoe dit leidt, maken het minder aantrekkelijk om op dit moment een nieuw bedrijf te openen. Bovendien vinden ondernemers het erg moeilijk om beslissingen te nemen in onzekere omstandigheden.

In 2020 zullen naar verwachting meer dan 1.000 modewinkels hun deuren sluiten, een stijging van 33% ten opzichte van 2019.

In 2020 zal vanwege de pandemie het aantal horecabedrijven dat wordt gesloten met 40% toenemen. Naar verwachting zullen meer dan 4.000 restaurants en eetgelegenheden de deuren sluiten, samen met een afname van de opening van nieuwe etablissementen. Het aantal actieve bedrijven in de sector zal dit jaar met zo’n 15% -20% krimpen, aldus het rapport.

De bouwsector ziet een productiviteitsvermindering van 50% doordat ongeveer 50.000 Palestijnse arbeiders niet naar Israël kunnen komen vanwege besmettingsgevaar en afsluitingen. Daarnaast is er een tekort aan producten zoals cement, aluminium en keramische tegels.

Op het hoogtepunt van de corona crisis waren ruim 1.2 miljoen mensen in Israël werkloos, 27% van de beroepsbevolking. Voordat de crisis uitbrak lag dit cijfer rond de 3,4%.

Advertentie (4)