Gierzwaluwen brengen een ‘show’bij de bijna verlaten Klaagmuur (video)

Screenshot YouTube

Elk jaar, aan het begin van de lente, trekken migrerende gierzwaluwen massaal naar de Klaagmuur in Jeruzalem. Dit jaar vonden de vogels vanwege de coronavirus pandemie de oude site grotendeels verstoken van mensen, waardoor ze de vrije ruimte kregen om ballistische groepsvluchten boven het plein te vertonen.

Elke herfst trekken de vogels naar Afrika en voor de lente beëindigen ze hun jaarlijkse reis op het noordelijkste punt – Jeruzalem.

De Jeruzalem-kolonie is waarschijnlijk een van ‘s werelds oudste, zei Amir Balaban, hoofd van de Jeruzalem afdeling van de Israel’s Society for the Protection of Nature

‘Ze hebben zich hier waarschijnlijk al in het tijdperk van koning Herodes, 2000 jaar geleden, genesteld’, zei Balaban, volgens Zman Yisrael, de Hebreeuwse zustersite van de Times of Israel. ‘Meestal, in deze tijd van het jaar, wanneer de gelovigen bij zonsopgang bij de Klaagmuur aankomen, kun je de stemmen van de aanbidders van onderen en de roep van de gierzwaluwen van boven horen. Ik krijg er altijd kippenvel van. ‘

Menselijke activiteit kan schadelijk zijn voor gierzwaluwen wanneer het muurcomplex dag en nacht helder wordt gehouden door kunstlicht.

De Klaagmuur is de thuisbasis van ongeveer 90 nestparen, het Tempelberg-complex heeft er honderden en de hoofdstad heeft waarschijnlijk tienduizenden.

“Dit is een van de meest verbazingwekkende bezienswaardigheden in de wereld van een mix tussen erfgoed en vogels kijken”, zei Balaban. ‘In China nestelen ze in de tegels van oude tempels en hier in de spleten van de westelijke muur en de oude gebouwen van de oude stad.’

Gierzwaluwen zijn monogaam. Vanaf het moment dat ze geslachtsrijp zijn op 3-jarige leeftijd tot hun dood, rond de leeftijd van 20, blijven ze in paren.

Paren vogels die hun huis aan de westelijke muur hebben gevestigd, hebben een speciale scheur in de stenen die ze gebruiken voor het broedseizoen.

De buitensporige regen van dit jaar is een zegen voor de gierzwaluwen, die een overvloed aan vegetatie en insecten veroorzaken, wat leidt tot concurrentie over nestplaatsen in de overvolle muur, zei Balaban.

Gierzwaluwen brengen het grootste deel van hun tijd in de lucht door als ze niet nestelen, zei hij.

‘Ze slapen tijdens de vlucht terwijl ze over de luchtstromen glijden. Een gierzwaluw kan in Jeruzalem in slaap vallen en wakker worden in Jordanië, ‘zei Balaban.