Hooggerechtshof wijst alle bezwaren tegen Netanyahu af, nieuwe coalitie kan doorgaan

President van het Hooggerechtshof Esther Hayut. Screenshot TV

Het Israëlische hooggerechtshof heeft woensdagavond eensgezind alle bezwaren afgewezen die wilde voorkomen dat Netanyahu een regering kan vormen vanwege de aanklachten tegen hem alsook de bezwaren tegen de coalitiedeal die hij ondertekende met Blue & White leider Benny Gantz. Hiermee is de weg vrij voor de nieuwe regering en zal Israel voor het eerst in 18 maanden op 13 mei een nieuwe regering hebben.

Het wachten is nog op de Knesset die uiterlijk vandaag de coalitiedeal moet goedkeuren en daar sinds woensdagavond over aan het debatteren is nadat er ruim 1.000 amendementen tegen de coalitiedeal waren ingediend. De verwachting is dat uiterlijk donderdagavond de Knesset ook akkoord zal gaan.

In een besluit dat woensdag na 23.00 uur werd uitgebracht, oordeelde het uitgebreide panel van 11 rechters dat er geen juridische belemmering is voor de taak van Netanyahu om een ​​regering te vormen en het premierschap te behouden, ook al zijn er in drie corruptiezaken, waaronder omkoping, aanklachten tegen hem ingediend. in een van hen. Zijn proces begint op 24 mei.

Tijdens een tweedaagse hoorzitting deze week hoorde de rechtbank argumenten van acht indieners die Netanyahu wilden tegenhouden om een ​​nieuwe regering op te richten en om delen van de complexe coalitiedeal te schrappen. Onder de indieners was voormalig Gantz-bondgenoot Yair Lapid, hoofd van de oppositiepartij Yesh Atid.

‘We hebben geen juridische reden gevonden om te voorkomen dat MK Netanyahu een regering kan vormen’, schreef opperrechter Hayut. “De juridische conclusie die we hebben getrokken, doet niets af aan de ernst van de hangende beschuldigingen tegen MK Netanyahu wegens schendingen van de morele integriteit, of de moeilijkheden die voortvloeien uit het dienen van een premier wanneer hij wordt beschuldigd van criminele activiteiten”, benadrukte ze.

Maar, voegde ze er aan toe, “dat Netanyahu nog steeds het vermoeden van onschuld geniet tot het tegendeel is bewezen, en dat de wet verhindert niet dat een aangeklaagde een regering vormt.

Wel lieten de rechters doorschemeren dat wetgeving die als onderdeel van de deal door de Knesset komt, nog steeds kan worden aangevochten als ze eenmaal is aangenomen, omdat een aantal wetsveranderingen in de coalitiedeal “aanzienlijke moeilijkheden” zouden kunnen veroorzaken.

“Dit is een ongebruikelijk regeerakkoord, met enkele clausules die ernstige juridische zorgen oproepen”, zei opperrechter Esther Hayut.

“Als de overeenkomsten over de Noorse wet bijvoorbeeld worden uitgevoerd, zullen ze een wijziging met terugwerkende kracht van de spelregels betekenen en zullen die de status van de oppositie in Israël doen afnemen”, voegde ze eraan toe, verwijzend naar de controversiële wet die ministers en vice-ministers toestaat om hun plaats in de Knesset af te staan aan de volgende kandidaat op de lijst van hun partij , terwijl ze het recht behouden om naar de Knesset terug te keren als de Knesset wordt ontbonden.

Netanyahu en Gantz tijdens ondertekening coalitiedeal

Voorzitter van de rechtbank, Hayut heeft ook bezorgdheid geuit over de wijzigingen die de coalitiedeal wil aanbrengen in de commissie die de rechters van Israël selecteert, waaronder Gantz-bondgenoot Zvi Hauser, die zal toetreden tot het panel , op de plaats die eerder was gereserveerd voor een lid van de oppositie, waardoor het delicate evenwicht in het negenkoppige panel wordt veranderd . Ook deze verandering, schreef Hayut, roept “ernstige moeilijkheden” op, aangezien de aanwezigheid van een oppositie-MK in het panel “volledige expressie van het democratische idee” mogelijk maakt. Niettemin, aangezien de geheime stemming die formeel de panelleden selecteerde, nog niet was gehouden, zou de rechtbank nog niet tussenkomen.

Alle andere 10 rechters in het panel hebben de uitspraak van Hayut ondertekend.

Kort voor de uitspraak kondigden de Likud-partij van Netanyahu en Gantz’s Blue and White aan dat de nieuwe regering op 13 mei zou worden beëdigd.

Onder de driejarige coalitieovereenkomst die op 20 april werd ondertekend , zou Netanyahu 18 maanden premier zijn, met Gantz , die dan zijn rol overneemt, terwijl kabinetsposities worden verdeeld tussen Netanyahu’s Likud-partij en Gantz’s Blue and White-alliantie, evenals hun respectieve bondgenoten.

Als reactie op het vonnis zei The Movement for Quality Government in Israel, een van de indieners, dat ze de uitspraak zou respecteren, maar noemde de regering Netanyahu-Gantz “de exacte definitie van ‘koosjer maar verfoeilijk’.

Advertentie (4)