IDF en Palestijnse vrijwilligers werken samen om families in Oost Jeruzalem te helpen

IDF-soldaten werken schouder aan schouder met Palestijnse vrijwilligers in Oost-Jeruzalem. Foto IDF

Ja, we weten het, dit is nieuws wat de Nederlandse media en Israël haters liever niet zien gepubliceerd, scenes van IDF soldaten en Palestijnse vrijwilligers die schouder aan schouder samen werken om Palestijnse families in Oost Jeruzalem te helpen.

De afgelopen weken echter was er een grote vorm van samenwerking tussen de IDF en Palestijnse activisten bij de distributie van duizenden voedselpakketten aan families in buurten van Oost-Jeruzalem en de Palestijnse dorpen daar omheen.

In de afgelopen weken zijn IDF soldaten in deze dorpen en buurten, zoals Kafr Aqab, Shu’afat, Kalandiya, Jabel Mukaber, Bei Hanina, Issawiya en Sur Baher, bezig met een missie die niets van doen heeft met veiligheid gerelateerde zaken.

Tot verbazing van de Palestijnen, van wie de meesten in het bezit zijn van door Israël uitgegeven identiteitskaarten in hun hoedanigheid van permanente inwoners van Israël, kwamen de militaire voertuigen die hun dorpen en buurten binnenkwamen, in overleg met de gemeente Jeruzalem, voedselpakketten uitdelen.

Nog verrassender was het feit dat de IDF-troepen werden bijgestaan ​​door tientallen Palestijnse vrijwilligers.

Deze ongekende samenwerking kwam tot stand terwijl Israël en de Palestijnse Autoriteit een confrontatie aangingen over het verlenen van diensten en hulp aan Palestijnen die wonen in gebieden binnen de grenzen van de gemeente Jeruzalem.

De hulp van de IDF en de gemeente Jeruzalem wordt door de Palestijnse leiders echter gezien in het kader van de inspanningen van Israël om de PA-activiteiten in de stad te stoppen en haar soevereiniteit over de Palestijnse dorpen en buurten te herstellen.

“In de afgelopen weken, vooral sinds het begin van de vastenmaand Ramadan, hebben we aanzienlijke hulp verleend aan de inwoners van alle Arabische buurten in Jeruzalem”, zegt kolonel Sharon Gat, commandant van de Moriah-divisie, die verantwoordelijk is voor het gebied rond Jeruzalem. “We werken samen met de gemeente Jeruzalem en haar gemeenschapscentra.”

Kolonel Gat vertelde The Jerusalem Post dat de inwoners van Oost-Jeruzalem na het uitbreken van het coronavirus de gemeente Jeruzalem om hulp hadden gevraagd. ‘Dit is een humanitaire kwestie’, zei hij. ‘De bewoners zeiden dat ze eten wilden en gaven aan bereid te zijn samen te werken met de gemeente en de IDF.’

Kolonel Gat wees erop dat hij later veel inwoners zag die Israël op sociale mediaplatforms bedankten voor de hulp. ‘Een paar van hun leiders kwamen ook naar de gemeente toe om ons te bedanken voor de mooie samenwerking’, zei hij.

Volgens kolonel Gat was dit de eerste operatie in zijn soort van de IDF in Oost-Jeruzalem.

‘Het is een historische gebeurtenis’, merkte hij op. ‘Als senior IDF-commandant is het mijn taak om missies uit te voeren. We maken geen onderscheid tussen joden en Arabieren. Ze zijn allemaal inwoners van Israël en hebben recht op gelijke hulp. Ik ben misschien een senior IDF-commandant, maar ik ben ook een soldaat die missies uitvoert. In een situatie als deze, wanneer mensen hulp nodig hebben, zie ik geen verschil tussen een Arabier, een Jood, een religieus of seculier persoon. Daarom hebben ik en mijn soldaten onze ziel en zaligheid in deze missie gestoken.’

De hulp aan de Palestijnen, zei kolonel Gat, werd gefinancierd door de IDF, wiens soldaten samenwerkten met Palestijnse vrijwilligers, om basisvoedselproducten uit te delen aan de families.

‘De mensen daar vertelden ons:’ Laten we de politiek opzij zetten en samenwerken’, voegde hij eraan toe. “Er was volledige samenwerking tussen ons en de bewoners daar. We hebben ook medische apparatuur uitgedeeld, niet alleen voedsel. Veel leiders van de Arabische gemeenschap prezen de burgemeester en de IDF. Ze waren erg opgewonden en ik zie geen reden waarom ze niet tevreden zouden zijn. Ik hoop dat we in de toekomst meer van deze samenwerking zullen zien. Naast de slechte dingen die het coronavirus heeft gedaan, heeft het toch goede dingen voortgebracht; het verenigde ons en deed ons de politiek vergeten. ”

Advertentie (4)