In Israël mogen hotels sinds woensdag weer open maar toeristen zijn er niet

Dan Hotel Eilat. Foto Dan Hotels

Sinds woensdag mogen hotels, restaurants en cafés in Israël weer open, goed nieuws zou je denken, maar veel horeca eigenaren zeggen dat de combinatie van het coronavirus en het gebrek aan toeristen doordat de grenzen gesloten zijn, de horeca economie heeft verwoest.

Veel hotels en restaurants zeggen echter dat ze wegens de economische moeilijkheden gesloten blijven en degenen die zullen heropenen, zullen moeten voldoen aan de nieuwe voorschriften van het Ministerie van Volksgezondheid, die nog niet definitief zijn goedgekeurd door de regering.

De enige keten waarvan bekend is dat hotels opengaan zijn de Dan Hotels, die twee van de zeventien zal openen. Namelijk de vestigingen in Eilat en Caesarea, later zal zich het Dan Panorama Tel Aviv zich hierbij aansluiten nadat het grondig is gereinigd omdat het door de regering werd gehuurd als een faciliteit om coronavirus patiënten met lichte symptomen te behandelen.

‘In de zomer zullen naar verwachting meer hotels geleidelijk heropend worden,’
zegt Ronen Nissenbaum, CEO van Dan Hotels, eraan toevoegend ‘dat de keten alleen hotels zou heropenen die doorgaans een overwegend Israëlische klantenkring huisvesten, omdat de reisbeperkingen het buitenlandse toerisme hebben stopgezet.’

Zolang de grenzen voor buitenlanders gesloten blijven is het niet rendabel hotels te openen, mochten de grenzen half juni opengaan dan geldt er nog steeds het voorschrift dat buitenlanders eerst twee weken in quarantaine moeten, dus heeft het weinig zin hotels te openen die zich overwegend op buitenlandse toeristen richten.

President van de Israel Hotel Association, Amir Hayek hoopt dat de terugkeer van Israëlische toeristen de worstelende industrie een nieuwe impuls zal geven, maar benadrukte daarbij ook dat lokaal toerisme alleen niet winstgevend genoeg zal zijn om de heropening van veel hotels te rechtvaardigen.

“We hebben een punt bereikt waarop hoteliers, zelfs als ze hotels heropenen, zich moeten afvragen of het het waard is. Iedereen heeft momenteel weinig geld. Lokaal toerisme is niet groot genoeg om alle hotels te kunnen openen”, zegt Hayek.

De schatting is dat tegen het einde van het jaar ongeveer 4.500 van de 14.000 restaurants in Israël hun deuren definitief zullen sluiten schatte het hoofd van de restaurantunie, Shai Berman.

“Onze grootste zorg is wat er zal gebeuren over twee of drie weken wanneer de eerste opwinding over het opengaan voorbij is. In wat voor realiteit keren we terug? Het toerisme ligt plat en misschien heeft het Israëlische publiek minder geld te besteden. We zullen het echt financieel voelen een maand na heropening.”

Het schema dat woensdag door de regering werd goedgekeurd, bepaald dat
horecabedrijven hand-desinfecterende middelen plaatsen, de temperatuur van de klanten bij de ingang controleren en tafels op minstens 1,5-2 meter van elkaar plaatsen. Het restaurantpersoneel moet zorgen voor strikte hygiëne en de bedienend personeel moet gezichtsmaskers dragen.

Advertentie (4)