Israël krijgt niet genoeg van de over-over grootmoeder die één van de fakkels aanstak

Renee Abitbul, 92, die een fakkel aansteekt tijdens de jaarlijkse fakkelverlichtingsceremonie aan het begin van Independence Day, 28 april 2020. Screenshot YouTube

Israël krijgt niet genoeg van de 92 jarige over-over grootmoeder Renee Abitbul uit Jeruzalem die tijdens de fakkel ceremonie aan het begin van Onafhankelijkheidsdag, dinsdag, met een brede trotse glimlach een van de fakkels ontstak.

Het evenement, ter ere van 12 uitmuntende personen voor hun bijdrage aan het land, was dit jaar gericht op het eren van medisch personeel dat het virus bestrijdt. Abitbul, samen met de Israëlisch Arabische Yasmin Mazawi vertegenwoordigden ziekenhuisvrijwilligers en vrijwillige medici, jong en oud.

Renee Abitbul heeft 41 kleinkinderen, 42 achterkleinkinderen en één achter-achterkleinkind.

Terwijl ze de fakkel aanstak, verklaarde Abitbul: ‘We emigreerden uit Marokko met 10 kinderen uit grote liefde voor Israël, omdat ik een zionist ben. Ik steek deze fakkel aan ter ere van het Shaare Zedek-ziekenhuis, waar ik vrijwilligster ben, en ter ere van alle vrijwilligers. Ik help graag, het is een groot gebod van God om de Komende Wereld te bereiken.

‘Ga vrijwilligerswerk doen en je zult altijd gelukkig zijn zoals ik. Moge God alle zieke mensen kracht en gezondheid geven ‘, voegde ze eraan toe.

“Ik ben erg trots, ik heb het gevoel dat ik in een droom zit”, vertelde Abitbul na de uitzending van de ceremonie op de nieuwssite van Ynet. “De hele wereld is ontroerd dat ik een fakkel heb aangestoken. Het is een enorme eer, mijn telefoon stopt niet.

‘Zelfs mensen die ik niet ken, bellen om te zeggen dat ze erg ontroerd waren. Ze noemen me de grootmoeder van Israël. ‘

Abitbul ontving vorig jaar een prijs van de Knesset voor haar vrijwilligerswerk en het jaar daarvoor een onderscheiding van de minister van Volksgezondheid.

Abitbul legde uit dat ze tijdens de coronavirus uitbraak, die vooral onder ouderen dodelijk is, haar vrijwilligerswerk in het ziekenhuis tijdelijk heeft moeten onderbreken.

‘Ik mis vrijwilligerswerk in het ziekenhuis heel erg’, zei ze.

Abitbul emigreerde samen met haar man en hun kinderen in 1968 vanuit Fez in Marokko naar Israël. Het gezin vestigde zich in de wijk Kiryat Menahem in Jeruzalem.

Na het overlijden van haar man in 2002 begon ze als vrijwilligster bij Shaare Zedek. Om het ziekenhuis te bereiken voor haar wekelijkse bezoeken moet ze twee bussen en de lightrail nemen.

Abitbul vertelde Channel 12 dat haar familie zich om haar heen had verzameld om de uitzending samen te bekijken.

Advertentie (4)