Nieuwe in Israël gebruikte COVID-19 test levert resultaten in slechts 45 minuten

Cepheid GeneXpert test apparatuur. Foto Cepheid

Een nieuw type test voor COVID-19 kan binnen 45 minuten resultaten opleveren, meldde de Hebreeuwse krant Yisrael Hayom dinsdag. Dit is meer dan 4 keer sneller dan de bestaande test, die 3-4 uur duurt om resultaten te tonen. Makkelijker kunnen wij het niet maken, sneller wel, zegt het bedrijf.

De test, genaamd Cepheid GeneXpert, kreeg vorige maand de toestemming voor noodgebruik van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) voor zijn snelle moleculaire diagnostische test. Het systeem maakt gebruik van laboratoriumapparatuur en systemen die al in Israël worden gebruikt.

De VS beperkten het exporteren van het systeem nadat het was goedgekeurd door de FDA, maar het Israëlische bedrijf Medison kon het via Zweden in het land importeren, schrijft Yisrael Hayom.

De technologie wordt al gebruikt in 40 ziekenhuizen, waaronder geriatrische centra in Shoham en het Shmuel Harofeh medisch centrum, waar het wordt gebruikt om snel mensen te diagnosticeren die aankomen of terugkeren naar de verpleeghuizen, aldus het rapport.

De nieuwe tests hebben de conventionele tests nog niet vervangen, maar worden gebruikt voor dringende gevallen. Het systeem kan tot 16 tests tegelijk onderzoeken, aldus het rapport.

Bovendien ontwikkelen wetenschappers van het Technion Institute of Technlogy een thuistest die het nieuwe coronavirus snel in minder dan een uur kan detecteren, zoals wij verleden week melden.