Ambassadeurs van elf landen, inclusief Nederland, waarschuwen Israël tegen annexatieplannen

Premier Netanyahu. Screenshot YouTube

Elf Europese ambassadeurs in Israël – uit Engeland, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Nederland, Italië, Spanje, Zweden, België, Denemarken, Finland, inclusief de EU-ambassadeur – hebben formeel bezwaar gemaakt bij het ministerie van Buitenlandse Zaken tegen plannen van de nieuwe regering om delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren, aldus Channel 13.

De ambassadeurs maakten hun protest tijdens een videoconferentie met Anna Azari, de plaatsvervanger van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor Europese zaken.

“We zijn zeer bezorgd over de clausule in het regeerakkoord die de weg vrijmaakt voor de annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever. De annexatie van een deel van de Westelijke Jordaanoever vormt een duidelijke schending van het internationaal recht”, aldus de ambassadeurs.

“Dergelijke eenzijdige stappen zullen de inspanningen om het vredesproces te vernieuwen schaden en zullen ernstige gevolgen hebben voor de regionale stabiliteit en voor de positie van Israël in de internationale politieke arena.”

De gezanten eisten ook een bevriezing van de plannen van de regering om de bouw in de wijk Givat Hamatos in Oost-Jeruzalem toe te staan.

Givat Hamatos – ‘Vliegtuig heuvel’

Vóór de Zesdaagse Oorlog waren er in Givat Hamatos Jordaanse militaire buitenposten. Vanuit deze heuvel werd regelmatig geschoten op de Joodse wijken Talpiot en Baka. Op de tweede dag van de oorlog (6 juni 1967), werd vanuit deze heuvel een Israëlisch vliegtuig neergehaald en werd de piloot gedood. Het incident gaf de heuvel zijn naam.

Arabische Liga

Donderdag zei ook de Arabische Liga dat de geplande annexatie “een nieuwe oorlogsmisdaad” tegen de Palestijnen vormt, tijdens een virtuele conferentie onder voorzitterschap van Caïro.

“De uitvoering van plannen om elk deel van de in 1967 bezette Palestijnse gebieden te annexeren, inclusief de Jordaanvallei … en het land waarop de Israëlische nederzettingen staan, vertegenwoordigt een nieuwe oorlogsmisdaad … tegen het Palestijnse volk”, zeiden Arabische ministers van Buitenlandse Zaken in een gezamenlijke uitspraak.

De Arabische Liga drong er ook bij de Verenigde Staten op aan “hun steun in te trekken om de plannen van de bezette Israëlische regering mogelijk te maken”.

Verenigde Staten

Maandag zei de Verenigde Staten in een verklaring dat ze bereid waren Israëls annexatie van belangrijke delen van de Westelijke Jordaanoever te erkennen, maar zeiden dat het aanbod afhankelijk was van een aanbod van een staat aan de Palestijnen.

Israel’s verdedigbare grenzen

Advertentie (4)