Onderzoekers van het Technion in Haifa ontwikkelen ‘snelle’thuis-test-kit voor coronavirus

Coronavirus test in een laboratorium. Screenshot YouTube.

Een team van onderzoekers van het Technion – Israel Institute of Technology – in Haifa heeft een thuis-set ontwikkeld waarmee snel en goedkoop thuis getest kan worden op het coronavirus, zonder de noodzaak van laboratoriumapparatuur.

Volgens een bericht in Haaretz bestaat de kit uit twee reageerbuizen en is verder alleen een bak met warm water nodig. Het team claimt een nauwkeurigheidspercentage van 99% en zegt dat de testresultaten binnen een uur bekend zijn.

Microbioloog Dr. Naama Geva-Zatorsky, de hoofdonderzoeker van het project, legt uit dat de kit is gebaseerd op bestaande materialen die worden geproduceerd door een Amerikaans bedrijf waarvan is aangetoond dat ze efficiënt zijn in het identificeren van het genetische materiaal van het virus. De innovatie in het Technion-onderzoek is het ontwikkelen van een protocol dat aanpassing mogelijk maakt voor thuistesten met resultaten in minder dan een uur.

Geva-Zatorsky vertelde Haaretz dat haar laboratorium momenteel verdere tests uitvoert en dat ze, als ze toestemming krijgen van het ministerie van Volksgezondheid, de kits binnen korte tijd op grote schaal zullen gaan uitrollen.

In de toekomst, voegde ze eraan toe, is het mogelijk het protocol aan te passen voor andere virussen en pathogenen.

Testen wordt beschouwd als de sleutel voor een exitstrategie waarmee de hele economie kan worden heropend. Premier Benjamin Netanyahu stelde een doel van 30.000 tests per dag, maar tot vorige week konden er dagelijks maar 10.000 tests per dag plaats vinden door een tekort aan grondstoffen.

Advertentie (4)