Start van Holocaust herdenking vanavond live te volgen in verschillende talen

Foto Yad Vashem

De officiële openingsceremonie voor Yom HaShoa, de herdenkingsdag van de Holocaust, wordt vanavond, maandag 20 april 2020 om 20 uur Israëlische tijd (19.00 in Nederland) uitgezonden. De ceremonie is vooraf zonder publiek opgenomen op het Getto van Warschau plein in Yad Vashem op de ‘berg van herdenking’ in Jeruzalem,

De ceremonie wordt compleet met vertaling naar het Engels, Frans, Duits, Russisch en Spaans op de website van Yad Vashem doorgegeven. De feed wordt ook uitgezonden via de Facebook-pagina van Yad Vashem.

De ceremonie bevat de traditionele elementen, waaronder vooraf opgenomen videoboodschappen van de Israëlische president Reuven Rivlin en premier Benjamin Netanyahu. Rabbijn Israel Meir Lau zal de Memorial Torch aansteken. Naomi Cassuto spreekt namens de overlevenden.

Tijdens de ceremonie worden zes fakkels aangestoken en worden via korte video’s verhalen van de zes overlevenden van de Holocaust gepresenteerd.

De video’s zijn geproduceerd en geregisseerd door Shlomo Hazan en zullen beschikbaar zijn op de Yad Vashem-website in de sectie gewijd aan Holocaust Remembrance Day 2020.

De Israëlische zangers Shiri Maimon en Shai Tzabari nemen deel aan de ceremonie, die ook verhalende stukken zal bevatten geschreven door Holocaust-overlevende Jack Werber, voorgedragen door de Israëlische acteur Zohar Straus.

Verder bestaat de ceremonie ook uit een traditionele herdenkingsdienst, inclusief het reciteren van een hoofdstuk uit de Psalmen door opperrabbijn van Israël Rabbi David Lau. De opperrabbijn van Rishon LeZion, Israël Rabbi Yitzhak Yosef, zal Kaddish zeggen en de voorzanger Daniel Dahan draagt het gebed El Maleh Rahamim voor.

De openingsceremonie van de staat wordt ook live uitgezonden via de Israëlische televisie op kanalen 11, 12, 13, 9, 20 en online via Ynet en Walla News, evenals op Kan Radio en Galei Zahal. De ceremonie duurt ongeveer 75 minuten.

De volgende dag, Holocaust herdenkingsdag, 21 april 2020, zal er om 10 uur (Israëlische tijd) een sirene van twee minuten klinken in het hele land. Daarna vindt in een ander formaat en zonder publiek de traditionele kransleggingsceremonie plaats op het Getto van Warschau monument in Yad Vashem.

Ter gelegenheid van de herdenkingsdag van de Holocaust dit jaar, en omdat openbare bijeenkomsten zijn verboden in de nasleep van de wereldwijde uitbraak van het coronavirus, nodigt Yad Vashem het publiek uit om deel te nemen aan een internationale campagne om zichzelf op te nemen en namen voor te lezen van Holocaust-slachtoffers. Het is de bedoeling de video (maximaal 15 seconden) op sociale media te delen met de hashtags #RememberingFromHome #ShoahNames

Op de Yad Vashem-website wordt toegang verleend tot lijsten met namen van Holocaust-slachtoffers per land.

Yad Vashem verzamelt de video’s van over de hele wereld en om een online Holocaust Remembrance Day Global Name-Reading Ceremony te creëren.

Advertentie (4)