Israëlische bronnen bevestigen dat Abbas veiligheidscoördinatie met Israël heeft opgezegd

‘President’ Abbas. Screenshot YouTube

De Palestijnse Autoriteit heeft de veiligheidscoördinatie met Israël beëindigd vanwege de plannen van de nieuwe Israëlische regering om delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren.

Niet alleen de banden tussen Israël en de PA werden stopgezet, ook de samenwerking op het gebied van veiligheid en inlichtingen tussen het Israëlische leger en de Palestijnse veiligheidstroepen is stopgezet.

Onder verwijzing naar het plan van de nieuwe Israëlische regering om door te gaan met de annexatie van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en de Jordaanvallei op 1 juli, kondigde Abbas aan dat de Palestijnse Autoriteit zich niet gebonden acht aan de overeenkomsten met Israël en Amerika.

Abbas roept al jarenlang dit soort dreigementen, maar deze keer is de eerste keer dat hij doorzet, ondanks het feit dat andere Palestijnse leiders het niet met hem eens waren.

Uren voordat de beslissing door Israëlische bronnen werd bevestigd, ontmoette de PA-premier Mohammad Shtayyeh donderdag de leiders van de Palestijnse veiligheidstroepen om te bespreken of de coördinatie met Israël moeten worden beëindigd.

“Israëls annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever vormt een existentiële bedreiging voor het Palestijnse nationale project en een einde aan de tweestatenoplossing”, zei hij volgens het officiële persbureau Wafa van de PA.

Volgens de krant Haaretz hadden de Palestijnse veiligheidstroepen zich teruggetrokken uit de gebieden B en C van de Westelijke Jordaanoever naar gebied A, dat onder volledige PA-controle staat.

Gebied B staat onder Israëlische veiligheidscontrole, met enkele uitzonderingen waar Palestijnen beperkte veiligheidscontrole handhaven, terwijl gebied C volledig door Israël wordt beheerd.

Hoewel het bericht niet onmiddellijk door Israël is bevestigd, laat een video gedeeld door de leidende Fatah-beweging op sociale media zien dat de Palestijnse veiligheidstroepen Israëlische soldaten verhinderen Hebron binnen te komen.

Het beëindigen van de veiligheidscoördinatie maakt de kans op terreuraanslagen groter, maar zal daarnaast zijn weerslag hebben op de Palestijnse leiders zelf.

Israël heeft bij een aantal gelegenheden informatie aan de Palestijnse veiligheidstroepen doorgegeven over plannen van Hamas of een andere terreurgroep om actie te ondernemen tegen de PA, waaronder haar leiders.

Een ander probleem wat nu opdoemt voor de PA, is dat het ook coördinatie met Israël nodig heeft om het vrije verkeer van hoge ambtenaren en strijdkrachten te mogelijk te maken. Elke verplaatsing tussen Area A (onder PA-controle) van de Westelijke Jordaanoever naar Area B (onder Israëlische veiligheidscontrole), of zelfs van Area A naar een ander deel van Area A (zoals van Ramallah naar Nablus), vereist volledige coördinatie met de Israëlische autoriteiten. De PA heeft Israëlische toestemming nodig om wapens of militaire voertuigen te verplaatsen. Zonder deze coördinatie worden de veiligheidstroepen van de PA verzwakt en zullen de oppositiekrachten op de Westelijke Jordaanoever sterker worden.

Maar ook voor Israël is er nu een probleem omdat veiligheidstroepen van de PA de afgelopen jaren op grote schaal betrokken zijn geweest bij het voorkomen van terreuraanslagen. Ongeveer een derde tot een kwart van de verijdelde aanvallen zijn verholpen met hulp van de veiligheidsdiensten van de Palestijnse Autoriteit. Ze hebben ook herhaaldelijk Israëliërs geholpen, waaronder soldaten, die per ongeluk in door de PA gecontroleerde gebieden zijn beland.

De gemiddelde leeftijd van Palestijnse leiders is 78 jaar, misschien wordt het eens tijd dat er een jongere garde komt die de touwtjes in handen neemt.

.

Advertentie (4)