Israël Aircraft Industries breidt zijn TaxiBot operaties uit naar Schiphol en Bangalore, India

De TaciVot aan het werk op Schiphol. Foto IAI

Nu de COVID-19-crisis de operaties op luchthavens bijna tot stilstand heeft gebracht, gebruiken luchthavens hun tijd en ruimte om verschillende ontwikkelingen en manieren te testen om hun operaties te stroomlijnen. Israel Aerospace Industries (IAI) met haar partners TLD en SAS heeft de exploitatie en implementatie van TaxiBot uitgebreid naar twee nieuwe luchthavens: Schiphol in Amsterdam en Bangalore Airport in India.

De luchthaven van Amsterdam is onlangs gestart met een pilot van taxiën van vliegtuigen met gebruik van de TaxiBot (taxiboting) om het proces te stroomlijnen. De luchthaven van Bangalore, India, test het systeem ook om te beginnen met werken net nadat COVID-19 dichterbij zal worden heropend.

De TaxiBot, ontwikkeld door de luchtvaartgroep van IAI en TLD, is een semi-robotvoertuig dat verbinding maakt met het vliegtuig en wordt bestuurd door de piloot. Het wordt gebruikt om het vliegtuig vanaf de gate-brug van de luchthaven naar de landingsbaan en terug te taxiën (taxiboting) zonder de straalmotoren van het vliegtuig in te schakelen.

Het taxiboting proces bespaart 85% van de brandstof die wordt verbrand tijdens het taxiën en vergelijkbare besparingen op de uitstoot van broeikasgassen. Bijkomende voordelen van taxiboting zijn onder meer 60% geluidsreductie en 50% vermindering van schade veroorzaakt door vreemde voorwerpen die tijdens het taxiën in de motoren zijn gezogen.

De TaxiBot stroomlijnt het in- en uitstappen van vliegtuigen uit het terminalgebied, wat een besparing van ongeveer 4 minuten per vertrek oplevert tijdens de dagelijkse routine op de luchthaven van Delhy.

De TaxiBot op Schiphol. Foto IAI

Yossi Melamed, vice-president van IAI en hoofd van IAI’s Aviation Group , zei: “De COVID-19-crisis heeft ertoe geleid dat op veel luchthavens de activiteiten bijna zijn stopgezet. We profiteren van de kansen die deze situatie biedt.

Verschillende regeringen in Europa, zoals van Nederland, Frankrijk en in de Verenigde Staten, hebben hun economische hulp aan bedrijven, waaronder luchthavens en vliegtuigen, geconditioneerd om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. De TaxiBot helpt luchthavens en vliegtuigen om aan de vereisten te voldoen en geld te besparen. We zijn enthousiast over de interesse die luchthavens tonen in onze ontwikkeling. ”

IAI’s Aviation Group is opgericht in januari 2019 als onderdeel van IAI’s nieuwe bedrijfsstrategie en consolidatie van drie van de zes groepen. De fusie was bedoeld om bedrijfsfocus, stroomlijning en plaatsing van 5.000 werknemers te bereiken. De Aviation Group is actief in vier op export gerichte bedrijfsonderdelen, waarvan de langst bestaande MRO-diensten zijn voor militaire en civiele vliegtuigen. Dankzij de MRO-diensten die het levert, kon IAI ook op luchthavens voet aan de grond krijgen. De Aviation Group biedt een scala aan diensten aan ‘s werelds grootste luchtvaartbedrijven, waaronder Lockheed Martin en Boeing, en grote luchtvaartmaatschappijen zoals Alitalia en WizzAir, en bedrijven zoals Amazon en DHL.

Advertentie (4)