Leven Palestijnse baby uit Gaza gered door behandeling in Israëlisch ziekenhuis

Lama, een zes maanden oud meisje uit Gaza dat een levensreddende hartoperatie heeft ondergaan in het Wolfson Medical Center in Holon, Israël. Foto via Sace a Children’s Heart

Door de gezamenlijke inspanningen van de Israëlische en Palestijnse medische staf in het Wolfson Medical Center in Holon, Israël, is de afgelopen week het leven van een zes maanden oud Palestijns meisje uit Gaza gered.

Het zes maanden oude meisje Lama uit Gaza werd geboren met een hartafwijking, en werd sinds haar diagnose in Gaza behandeld door de Palestijnse kindercardioloog Dr. Fayez Shakalia.

Shakalia kreeg training in dit soort medische procedures door de stichting Save a Child’s Heart, die artsen uit de Palestijnse gebieden en ontwikkelingslanden naar Israël brengt om te trainen met Israëlische medische experts. Save a Child’s Heart brengt kinderen van over de hele wereld naar Israël voor levensreddende hartoperaties en heeft tot nu toe meer dan 5.000 kinderen uit 62 landen behandeld, zo meldt de Jerusalem Post.

Lama zelf werd gediagnosticeerd met een hartafwijking die resulteert in een abnormale bloedstroom tussen twee van de belangrijkste slagaders die met het hart verbonden zijn, een aandoening die medisch ingrijpen vereist.

In het plaatselijke Gaza-ziekenhuis verliepen alle behandelingen naar wens totdat een hartkatheterisatie procedure mislukte, waardoor Lama onmiddellijk moest worden overgebracht naar een Israëlisch ziekenhuis om een ​​openhartoperatie te ondergaan.

Vervolgens werden dringende verzoeken naar de Israëlische autoriteiten gestuurd om Lama toestemming te geven naar Israël te komen, terwijl afzonderlijke verzoeken naar de Palestijnse autoriteiten werden gestuurd met het verzoek om samen met haar moeder naar het Wolfson Medical Center te laten vertrekken voor haar levensreddende behandeling. Na een akkoord aan beide kanten werd Lama per ambulance overgebracht via de Erez Crossing en van daaruit naar het ziekenhuis in Holon overgebracht.

“Na een gesprek met Dr. Shakalia begrepen we dat Lama zo snel mogelijk moest worden geopereerd”, zegt Dr. Alona Raucher Sternfeld, hoofd kindercardiologie in het Wolfson ziekenhuis. “We werken al jaren met Dr. Shakalia en onze andere partners in Gaza samen. Dankzij deze samenwerking werden door de jaren heen meer dan 2.500 Palestijnse kinderen – zowel van de Westelijke Jordaanoever als uit Gaza – door ons behandeld.”

Lama onderging verleden week dinsdag de succesvolle openhartoperatie, en ze herstelt nu op de intensive care-afdeling van het Wolfson Medical Center.

“Ik was in het begin erg nerveus om hier te komen, het is mijn eerste keer in Israël, maar nu is alles perfect, mijn baby is gered en de dokters zorgen voor alles ”, zei Lama’s moeder na de operatie. Nadat Lama hersteld is zal ze met haar moeder terugkeren naar Gaza.

“Dit verhaal beschrijft perfect Israël, een grootmoedig land met geavanceerde technologie en knowhow. We zullen doorgaan met het uitoefenen van het oude gebod van het Joodse volk om ‘tikun olam’ , letterlijk vertaald als ‘genezing van de wereld’, aldus de Canadees-Israëlische filantroop Sylvan Adams, een van de belangrijkste donateurs van de stichting Save a Child’s Heart.