Nieuwe minister van Buitenlandse Zaken “vredesplan Trump is een historische kans”

Gaby Ashkenazi (R) met de US minister Pompeo 13 mei 2020. Screenshot YouTube

Israëls nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, Gaby Ashkenazi, steunt het vredesplan van de Amerikaanse president en noemt het een “historische kans” om de grenzen van Israël vorm te geven”. De minister sprak geen expliciete steun uit voor een unilaterale annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever.

Tijdens een bescheiden ceremonie voor de wisseling van de wacht in de conferentiezaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Jeruzalem, zei Ashkenazi “we worden geconfronteerd met aanzienlijke regionale kansen, met name het vredesinitiatief van president Donald Trump. Ik beschouw dit plan als een belangrijke mijlpaal ‘.

“President Trump bood ons een historische kans om de toekomst van de staat Israël en haar grenzen de komende decennia vorm te geven”, voegde hij eraan toe. De woorden ‘en zijn grenzen’ kwamen niet voor in zijn voorbereide opmerkingen, die door de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken naar verslaggevers was gestuurd.

Zittend naast zijn voorganger, Israel Katz, die nu minister van Financiën is geworden, zei Ashkenazi dat het plan op verantwoorde wijze zal worden ontwikkeld, in volledige coördinatie met de Verenigde Staten en met behoud van alle vredesakkoorden en strategische belangen van de staat Israël.

Deze laatste opmerking was een duidelijke verwijzing naar koning Abdullah van Jordanië die vorige week waarschuwde dat een Israëlische annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever zou leiden tot een “groot conflict” met zijn land. Ook sloot de koning niet uit om de vredesovereenkomst van Amman met de Joodse staat op te zeggen.

Ashkenazi vindt de de vredesakkoorden met het Hasjemitisch Koninkrijk en met Caïro strategische troeven die moeten worden behouden. “Ik vind het van groot belang om onze strategische banden met de landen van vrede, Egypte en Jordanië te versterken. Ze zijn onze belangrijkste bondgenoten bij het aanpakken van regionale uitdagingen.”

Volgens het regeerakkoord tussen de Likud-partij en Blauw en Wit kan de premier het annexatieplan op elk moment in stemming brengen in het kabinet of de Knesset.

Advertentie (4)