PA: “Amerikaanse ambassadeur in Israël is een oorlogsmisdadiger die we voor het ICC moeten slepen”

US Ambassadeur David Friedman. Screenshot YouTube

De vaste columnist van de officiële Palestijnse krant Al-Hayat Al-Jadida, Bassem Barhoum, gaan de Palestijnen eraan werken om de Amerikaanse ambassadeur in Israël, David Friedman, snel voor het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag te brengen.  

Ambassadeur Friedman is een ‘oorlogsmisdadiger’ en de afstammeling van ‘racistisch fascisme’ zo schreef hij. Het eerste wat de Palestijnen moeten doen aldus Barhoum is er voor zorgen dat hij wordt berecht. 

‘Het Palestijnse volk heeft een lange lijst van extremistische, racistische en met haat vervulde zionisten, joden en niet-joden gemaakt, omdat het zionistische project een project van mondiaal kolonialisme is. Maar ambassadeur David Friedman is de meest brutale, meest extreme en meest racistische. Hij is een oorlogsmisdadiger en we zullen proberen hem voor het Internationaal Strafhof (ICC) te dagen …
Hij is de afstammeling van racistisch fascisme en haat van de lelijkste soort. Daarom is de eerste stap om deze fascist voor het ICC te brengen als oorlogsmisdadiger ”
[Officieel PA-dagblad Al-Hayat Al-Jadida , 7 mei 2020]

Barhoum eindigde zijn column met de toevoeging dat “Palestina van de rivier de Jordaan tot de Middellandse Zee is. Het is het historische thuisland van het Palestijnse volk en de status van Acre (een Israëlische stad ten noorden van Haifa) is de status van Nablus en de status van Jaffa (een Israëlische stad) is de status van Hebron.”

Barhoums tirade kwam in reactie op uitspraken van ambassadeur Friedman in een interview met de Israëlische krant Israel Hayom op 6 mei. Daarin zei de ambassadeur dat de VS bereid is de Israëlische soevereiniteit over de Jordaanvallei en de Israëlische steden op de Westelijke Jordaanoever te erkennen, mocht Israël daar zijn soevereiniteit over verklaren. Friedman besprak het historische belang van plaatsen als Beit El en Hebron op de Westelijke Jordaanoever: “De regering weet dat, net zoals de Amerikanen het gebied waarop het Vrijheidsbeeld staat niet kunnen opgeven, ook al is het een heel klein gebied, Israël er niet mee kan instemmen deze plaatsen op te geven.’

Fatah Revolutionary Council-lid en woordvoerder Osama Al-Qawasmi reageerden op een vergelijkbare manier op de verklaring van ambassadeur Friedman en noemden hem ‘racistisch en weerzinwekkend.’ 

Hoewel de oproep om te werken om Ambassadeur Friedman voor het ICC te brengen geen feitelijke of juridische basis heeft hoeft dit niet noodzakelijk een obstakel te vormen voor Fatou Bensouda, de huidige aanklager van het ICC. 

Zoals PMW heeft onthuld lijkt Bensouda actief samen te werken met zowel de Palestijnse Autoriteit als Palestijnse terroristische groeperingen.   

Advertentie (4)