Rechtszaak tegen premier Netanyahu begonnen

Netanyahu in de rechtbank. Screenshot tv

De rechtszaak tegen premier Netanyahu is op 24 mei om 3 uur Israëlische tijd van start gegaan. Terwijl buiten de districtsrechtbank in Jeruzalem voor en tegenstanders van Netanyahu demonstreerden, gaf Netanyahu bij aankomst in het gerechtsgebouw een verklaring af.

“Ik ben genaaid”, zo begin Netanyahu zijn verklaring, “de politie, het openbaar ministerie, de pers en de linkerzijde en het legale establishment hebben de handen ineen geslagen om mij neer te halen, omdat ik de Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria niet wil evacueren”, zei Netanyahu. ‘Ze vinden het niet leuk dat ik geen poedel ben.’

Volgens Netanyahu waren de aanklachten tegen hem bedoeld om te voorkomen dat hij de laatste twee verkiezingen zou winnen. Hij zei dat de inspanning niet werkte en hij alleen maar meer steun kreeg.

“Elementen bij de politie en het openbaar ministerie werkten samen met linkse journalisten … om ongegronde zaken tegen mij te verzinnen”, beschuldigde hij. “Het doel is om een sterke rechtse premier af te zetten en het rechtse kamp jarenlang te verbannen van de leiding van het land. Ik ben geen poedel … en daarom moeten ze me op welke manier dan ook verwijderen”, zei hij.

Netanyahu ging ook te keer tegen de politieagenten die de zaken tegen hem onderzochten, door te te zeggen dat agenten beweerden dat hij privé-onderzoekers had gestuurd om onderzoekers op te sporen en dat hij een vrouwelijke officier had aangespoordover seksuele intimidatie tegen het hoofd van de anticorruptie-eenheid te klagen.

“Ze hebben alles gedaan, om te proberen dat ik hier vandaag niet als premier zou staan”, zei hij.

De zaken waarin Netanyahu wordt beschuldigd betreffen Case 1000, Case 2000 en Case 4000, de beschuldigingen zijn hier te lezen.

Tegen Likud ministers Amir Ohana, Miri Regev, Tzachi Hanegbi, Tzipi Hotovely Eli Cohen, David Amsalem en Yoav Galant die naar de rechtbankwaren waren gekomen om Netanyahu te steunen, zei de premier dat het een klucht was dat hij na tientallen jaren van slechte pers beschuldigd werd van het ontvangen van positieve nieuwsberichten. Hij citeerde jurist Alan Dershowitz en zei dat als Netanyahu op grond van die beschuldiging zou worden veroordeeld, het internationaal een slecht precedent zou veroorzaken”.

Verder suggereerde Netanyahu dat procureur-generaal Avichai Mandelblit hem koste wat het kost in het verdachtenbankje wilde hebben vanwege zijn eigen juridische problemen in de Harpaz-affaire. Hij riep op om de uitzending van alle banden in de affaire toe te staan. Het feit dat Mandelblitt in deze zaak jaren geleden is vrijgesproken omdat er geen bewijs tegen hem was, werd door Netanyahu niet genoemd.

Netanyahu sprak buiten de rechtbank en zei dat het uitzenden van zijn proces noodzakelijk was, zodat er volledige transparantie zou zijn en het publiek de waarheid achter zijn zaken zou kennen. Hij herhaalde herhaaldelijk dat zijn strafzaken bedoeld waren om hem ten val te brengen, omdat hij rechts is.

Hij kondigde aan de rechtbank opnieuw te vragen de rechtszaak live uit te zenden, nadat dit eerder door de rechtbank was afgewezen.

Advertentie (4)