‘Picture of the Nation 2020’, impact van COVID-19 op alle aspecten van de toekomst van Israël

A Picture of the Nation 2020, dat vandaag is gepubliceerd door het Taub Center for Social Policy Studies in Israël, presenteert actuele gegevens over de Israëlische samenleving en economie tijdens een uitdagend jaar waarvan de implicaties nog grotendeels onbekend zijn.

Het onderzoek, financieel ondersteund door de Koret Foundation, bevat bevindingen die een complex beeld schetsen van de Israëlische samenleving, inclusief de situatie van Israël vóór de coronavirus crisis, evenals de verwachte effecten op het gebied van gezondheid, macro-economie, welzijn, de arbeidsmarkt en onderwijs .

Gezondheid

Het uitbreken van de coronavirus pandemie onthult de sterke en zwakke punten van het Israëlische gezondheidszorgsysteem in tijden van crisis, en het stelt ons in staat de veranderingen te identificeren die nodig zijn om het regelmatig en in noodsituaties naar behoren te laten functioneren. 

De jonge leeftijdsstructuur van Israël en de relatief goede gezondheid van de bevolking hebben het land geholpen de pandemie het hoofd te bieden. Tegelijkertijd vormden de zwakke punten van het gezondheidssysteem – tekorten aan budgetten, infrastructuur en mankracht – een risico bij de bestrijding van het virus. 

Naast het ontwikkelen van beleid die rechtstreeks met het virus te maken hebben, is het belangrijk om maatregelen te nemen om de indirecte sterfte te verminderen als gevolg van vertraagde regelmatige screening en behandelingen.

 • Het coronavirus is gevaarlijker voor oudere mensen en de Israëlische bevolking is relatief jong – slechts 25% van de bevolking is ouder dan 50 jaar en 35% is jonger dan 20 jaar. Bovendien zijn degenen die in Israël besmet zijn relatief jong; 36% van de geïnfecteerde personen was bijvoorbeeld 30 jaar of jonger, vergeleken met 5% in Italië. Deze combinatie resulteert in een zeer laag sterftecijfer per hoofd van de bevolking door het coronavirus – 2,9 per 100.000 mensen op 16 mei – ongeveer 5% van het sterftecijfer in Spanje, minder dan 10% van het percentage in Italië en Frankrijk, en minder dan 20% in de VS.
 • Om de verspreiding van het virus in Israël, een land dat wordt gekenmerkt door een diverse bevolking, te onderzoeken, onderzocht het Taub Center bevestigde infectiepercentages in Joodse en niet-Joodse regio’s en ontdekte dat de infectiepercentages hoger waren in Joodse gebieden. Vanaf 12 mei was 22% van alle infecties in Israël afkomstig uit Haredi (ultraorthodoxe) steden en 26% kwam uit gemengde steden met grote Haredi-populaties (Jeruzalem, Bet Shemesh en Safed). Bovendien kwam 55% van de toename van het nationale besmettingspercentage tussen 31 maart en 12 mei uit deze gebieden, die slechts 19% van de totale bevolking uitmaken. Arabische en bedoeïenen plaatsen droegen in deze periode 9% bij aan de stijging van het nationale besmettingspercentage.

 • Het Israëlische gezondheidszorgsysteem wass in een kwetsbare staat toen het coronavirus uitbrak, met uitgaven voor volksgezondheid die laag zijn in vergelijking met het OESO-gemiddelde, en met het gemiddelde in landen met vergelijkbare gezondheidszorgsystemen (ongeveer 7,4% van het BBP, vergeleken met 8,9% en 11%) respectievelijk), en dus is er een reëel risico op aanzienlijke indirecte collaterale schade door de pandemie.
 • Het ziekenhuisopnamesysteem voor acute zorg bevindt zich in een moeilijke situatie, met een laag aantal ziekenhuisbedden voor acute zorg per 1.000 inwoners (2,2 in plaats van 3,6 in de OESO en 4,1 in vergelijkbare landen – Duitsland, België, Nederland, Frankrijk en Zwitserland).
 • De bezettingsgraad van de bedden is hoog (94% versus 75% in de OESO en vergelijkbare landen) en ziekenhuisopnames zijn relatief kort (5,2 dagen vergeleken met 6,7 dagen in de OESO en 6,2 in de vergelijkbare landen). Dit betekent dat het hospitalisatie systeem op normale dagen al op volle toeren draait, met een beperkte capaciteit om met noodsituaties om te gaan. Het relatieve succes van Israël bij het “afvlakken van de curve” en het verminderen van de belasting van ziekenhuizen kan gedeeltelijk worden toegeschreven aan het beleid van sociale distantiëring.
 • De druk op de ziekenhuizen voor acute zorg komt ook tot uiting in het aantal bezoeken aan de spoedeisende hulp in Israël, dat hoog is in vergelijking met andere landen, en het percentage opgenomen patiënten in het ziekenhuis dat ten minste 5 uur op de spoedeisende hulp heeft doorgebracht, steeg met 152% tussen 2008 en 2018. Dit wijst op een toename van de ernst van de gevallen die op de spoedeisende hulp arriveren, een afname van het vermogen van de spoedeisende hulp om op aankomende patiënten te reageren en een afname van het vermogen van de ziekenhuisafdelingen om patiënten te ontvangen.
 • De druk op de intramurale afdelingen en eerstehulpafdelingen is niet alleen het gevolg van een lage verhouding tussen bedden en bevolking, maar ook van lage ziekenhuiskosten als gevolg van een vertekend mechanisme voor intramurale kosten (de “cap”) – gereguleerd door de staat – waardoor de kosten van ziekenhuisopname (aan de marges) lager zijn voor de gezondheidsfondsen dan potentiële alternatieve gemeenschapszorg, inclusief verpleeghuizen en thuisopname. Dit verzwakt inderdaad de gemeenschapsgeneeskunde, die de voorkeur verdient vanwege gezondheidsaspecten zoals het voorkomen van infecties, sociale aspecten zoals verblijf in het gezin en de gemeenschap, en economische aspecten zoals lage kosten.
 • De prijzen voor gezondheidszorg in Israël zijn relatief laag: het niveau van de prijzen voor gezondheidszorg in Israël is 53% lager dan het OESO-gemiddelde en 26% lager dan het gemiddelde in landen met een vergelijkbaar gezondheidszorgsysteem.

Macro-economie

De Israëlische economie was sterk vóór de coronavirus crisis, maar niet zo sterk als verwacht – het BBP is mooi gegroeid, maar het groeitempo is het afgelopen decennium afgenomen en als we rekening houden met de groei van de bevolking, is het BBP per hoofd van de bevolking minder gegroeid dan het gemiddelde in de OESO-landen. 

Het prijsniveau is gedaald, maar is nog steeds hoog. De ongelijkheid is gedaald, maar blijft hoog in vergelijking met de meeste ontwikkelde landen. Het besluit van de regering om de economie stop te zetten in de nasleep van de coronavirus pandemie leidde ertoe dat de werkloosheid (inclusief degenen die onbetaald verlof kregen) medio april 25% bereikte, een daling van het BBP en betekend een verdieping van het begrotingstekort.

 • In het afgelopen decennium is er een gestage daling van de groei van het BBP per hoofd van de bevolking geweest, die gemiddeld 1,5% bedroeg in de jaren 2017-2019, en een daling van de bijdrage van menselijk kapitaal aan economische groei. Door de nieuwe situatie zal het BBP naar verwachting in 2020 met 5,3% (en met 7,2% in het BBP per hoofd van de bevolking) afnemen en in 2021 met 8,7% toenemen (met 6,8% in het BBP per hoofd van de bevolking).
 • De groei van de arbeidsproductiviteit nam in het begin van de jaren 2000 af, onder meer door de intrede van laaggeschoolde bevolkingsgroepen op de arbeidsmarkt. Het lage productiviteitsniveau wijst op een gebrek aan particuliere investeringen in fysiek kapitaal in de economie – een situatie die naar verwachting lang zal aanhouden als gevolg van de corona crisis.
 • Het publieke kapitaal zoals dat onder meer te zien is in infrastructuur, transport en communicatie, is gedaald tot de helft van het gemiddelde OESO-niveau ten opzichte van het BBP. Een verdubbeling van het openbare kapitaal zou de productiviteitskloof per werknemer kunnen opheffen. Volgens prof. Avi Weiss, voorzitter van het Taub Center, zal de crisis de kloof waarschijnlijk verkleinen als gevolg van grote openbare investeringen die in het gezondheidsstelsel worden verwacht. Daarnaast lijkt het erop dat ook de transportinvesteringen zullen versnellen.
 • Sinds 2014 is de prijsstijging gestopt als gevolg van hervormingen om de concurrentie te vergroten en invoerbeperkingen te verminderen, en toch zijn de prijzen in Israël nog steeds ongeveer 12% hoger dan verwacht in landen met een vergelijkbaar inkomensniveau. Het effect van de coronavirus crisis op de prijzen in Israël is afhankelijk van de omvang van de negatieve impact op vraag en aanbod, concurrentie en concurrerende import. In de woningsector is het effect naar verwachting relatief gering.
 • De stijging van het nominale loon in het afgelopen decennium is grotendeels vertaald in een verbetering van het reële loon; dat wil zeggen in de koopkracht van arbeiders. Deze trend zal naar verwachting stoppen als gevolg van de coronavirus crisis, die al heeft geleid tot wijdverbreide werkloosheid. De intrede van tweede-loontrekkenden op de arbeidsmarkt en de stijging van het reële loon aan de onderkant van de inkomensverdeling verbeterden de situatie van de zwakkere sociaal-economische lagen en daarmee de ongelijkheid, in tegenstelling tot andere landen waar het inkomen steeg onder de sterkere sociaal-economische lagen. De coronavirus crisis zal de lonen waarschijnlijk verlagen, wat vooral nadelige gevolgen zal hebben voor werknemers die nieuw zijn op de arbeidsmarkt, van wie velen zullen worden verdreven, wat zal leiden tot grotere ongelijkheid.
 • Toen de coronavirus crisis toesloeg, was het Israëlische begrotingstekort hoger dan het beoogde tekort – meer dan 4% van het BBP – en als gevolg van de crisis zal het naar verwachting in 2020 ongeveer 11% van het BBP bereiken. De lage schuld van Israël – to-BBP-ratio – 60% – stelt de regering in staat om naar de kapitaalmarkten te gaan als financieringsbron voor het grote tekort dat zal ontstaan ​​door de daling van de belastinginkomsten en de groeiende behoefte aan ondersteuning van het bedrijfsleven en huishoudens. De schuldquote zal naar verwachting groeien tot ongeveer 75%.

Demografie

 • Tegen 2040 zal de Israëlische bevolking naar verwachting groeien van de huidige omvang van ongeveer 9 miljoen tot ongeveer 12,8 miljoen, van wie meer dan 1,4 miljoen ouder dan 70 jaar zal zijn. Het groeipercentage van de oudere bevolking in de Arabische sector zal naar verwachting veel hoger zijn dan in de joodse sector, en de verhouding tussen de 70-plussers en de Arabieren in deze leeftijdsgroep zal naar verwachting afnemen van 11,4 in 2017 tot 6,2 in 2040.
 • Een grote groep volwassenen in de werkende leeftijd (18-64 jaar) zal naar verwachting de arbeidsmarkt betreden, waarbij de bevolking in de werkende leeftijd zal toenemen van 4,8 miljoen in 2017 tot 7 miljoen in 2040. Dit zal een uitdaging vormen voor de Israëlische economie in de gebieden van hoger onderwijs, werkgelegenheid en huisvesting.
 • Het aantal studenten dat is ingeschreven voor hoger onderwijs in Israël is al hoog en als het huidige inschrijvingspercentage binnen elke bevolkingssector wordt gehandhaafd, zal dit aantal tegen 2040 met 53% toenemen – van ongeveer 51.000 studenten in 2018 tot ongeveer 78.000 in 2040.
 • Om de inschrijvingspercentages in sommige sectoren te verhogen, zoals voorgesteld door veel beleidsmakers, zal het aanbod van leerplekken aanzienlijk moeten toenemen – van een toename van 54% in inschrijvingscapaciteit als het inschrijvingspercentage van Arabische studenten toeneemt tot tweederde van het percentage niet-Haredi-joodse studenten tot een stijging van 120% als alle groepen het inschrijvingsniveau van niet-Haredi-joodse vrouwen bereiken.

Sociale welvaart

De coronavirus crisis heeft het welzijn van veel individuen en gezinnen in Israël aangetast. Meer dan een miljoen Israëli’s zijn ontslagen of hebben onbetaald verlof gekregen, en kansarme bevolkingsgroepen zoals ouderen en gehandicapten lijden aan sociaal isolement, het stoppen met bepaalde behandelingen en een gebrek aan middelen en steun. 

De regering heeft stappen ondernomen, zoals het versoepelen van de vereisten voor het ontvangen van werkloosheidsuitkeringen en het verstrekken van beurzen voor zelfstandigen en oudere werknemers, maar er zijn niet oplossingen voorzien voor iedereen die ze nodig heeft, en de last voor sociale diensten neemt toe. 

Om de Israëlische samenleving en de economie weer normaal te maken, zullen veranderingen in het welzijnsbeleid nodig zijn, waaronder een verhoging van het budget voor sociale diensten, programma’s ter ondersteuning van de integratie op de arbeidsmarkt en ondersteuningssystemen.

 • Israëls armoedecijfer in besteedbaar inkomen blijft een van de hoogste in de OESO, ondanks maatregelen van de regering om het te verminderen. Sinds 2000 zijn de sociale uitgaven gestegen van 16% van het BBP tot 18%, maar ze blijven lager dan in alle OESO-landen behalve vier die (zoals Israël) lage belastingtarieven hebben. Als gevolg van de coronavirus crisis zullen naar schatting de sociale uitgaven voor het scheppen van een vangnet voor werklozen 23,5 miljard NIS bedragen, wat overeenkomt met meer dan een kwart van de uitgaven voor sociale zekerheid in Israël vorig jaar.
 • Het universele programma “Sparen voor elk kind” ondervindt geen problemen bij de opname van uitkeringen, maar het gebrek aan aandacht voor de bevolking die in armoede leeft of gezinnen met veel kinderen heeft gevolgen voor het potentieel van het programma om toekomstige sociale mobiliteit te stimuleren. De staat staat ouders toe een maandelijks bedrag te storten dat gelijk is aan het door de staat gestorte bedrag, maar minder dan een derde van de ouders in het laagste kwintiel doet dat, vergeleken met 65% van de ouders in het hoogste kwintiel. Ook beleggen families in de lagere kwintielen over het algemeen het geld niet in rekeningen met een hoger verwacht rendement (die een hoger risico met zich meebrengen).
 • Tot 2018 namen 5700 gezinnen uit het hele land deel aan het programma “Families First” van het ministerie van Arbeid, Sociale Zaken en Sociale Voorzieningen, bedoeld om de economische situatie van gezinnen die in armoede leven te verbeteren, waaronder veelal uit de Arabische sector en het noorden regio van het land. In de meeste deelnemende families hebben ouders 12 jaar onderwijs en ongeveer 40% heeft vier of meer kinderen. Veel van de hulp in gezinnen van Haredi en Arabisch-Israëliërs werd gebruikt voor werkgelegenheid, en Arabisch-Israëlische gezinnen gebruikten een groot deel om in de basisbehoeften te voorzien.

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt vóór het coronavirus was sterk en werd gekenmerkt door een hoge arbeidsparticipatie, met uitzondering van Arabisch-Israëliërs (vooral vrouwen) en Haredi-mannen. Sinds de crisis zijn er echter velen ontslagen of hebben ze onbetaald verlof gekregen- meer dan een miljoen mensen hebben werkloosheidsuitkeringen aangevraagd en het werkloosheidscijfer (inclusief degenen die onbetaald verlof opnemen) is boven de 25% gestegen. 

Veel bedrijven worden met een faillissement geconfronteerd en het lijkt erop dat de gevolgen van de crisis tot ver in de toekomst zullen worden gevoeld. Geschat wordt dat ten minste 20% van de nieuwe werklozen niet meer kan terugkeren naar hun baan. De crisis is echter ook een kans om de infrastructuur te ontwikkelen om op afstand te kunnen werken en om kansen te creëren voor werknemers uit de geografische periferie,

 • De reële lonen bleven stijgen in 2019. De grootste stijging was in de informatie- en communicatie-industrie, waaronder computerprogrammering, waar de lonen in 2019 met 7% stegen. Het is nog steeds niet duidelijk in hoeverre de crisis de lonen in de particuliere en openbare sector zal verlagen in 2020 en daarna.
 • De werkgelegenheidscijfers onder niet-Haredi-joden en Haredi-vrouwen in Israël zijn hoog, ondanks het feit dat Israël het hoogste vruchtbaarheidscijfer heeft van elk OESO-land. Niet-Haredi-joden en Arabisch-Israëlische mannen werken ook vele uren in vergelijking met de OESO, en de OESO heeft Israël gerangschikt op de vierde laagste plaats wat betreft werk-privébalans.
 • In 83% van de niet-Haredi-joodse heteroseksuele gekoppelde huishoudens met kinderen werken beide ouders (meer dan de helft van hen in voltijdse posities), vergeleken met 39% onder Haredim en 34% onder Arabische Israëli’s. In 43% van de huishoudens in Haredi werkt geen enkele ouder voltijds. “In de afgelopen jaren, tot het uitbreken van de crisis, is de arbeidsparticipatie van Israëlische moeders sterk gestegen, maar het aantal werkuren neemt af naarmate het aantal kinderen toeneemt. Lange werktijden in Israël maken het moeilijk om kinderen op te voeden, en het lijkt erop dat vrouwen nog steeds de belangrijkste verzorgers zijn ”, zegt prof. Avi Weiss.
 • De prestaties van de hoogst geschoolde arbeiders in de economie – 95% van hen niet-Haredi-joden – zijn vergelijkbaar met de gemiddelde prestaties van de hoogst geschoolde arbeiders in de OESO, maar lager dan de prestaties van deze groep in de meest ontwikkelde landen . Onder geschoolde Arabische Israëlische arbeiders, is het beeld somber, en hun niveau overeenkomt met het prestatieniveau van de 60 ste vaardigheid percentiel in de joodse bevolking.
 • De salarissen van de meest hoogopgeleide werknemers van Israël zijn vergelijkbaar met die van hun OESO-collega’s, maar het lijkt erop dat “uitstekende” Israëlische werknemers erin slagen meer in hun hogere loonvelden te integreren dan hun collega’s in andere landen. Daarentegen verdienen laaggeschoolde werknemers ongeveer 50% minder dan hun OESO-tegenhangers, en hun vaardigheidsniveau is ook lager.
 • De arbeidsmarkt verandert door nieuwe automatiseringsprocessen en -technologieën en bij een aantal taken wordt de mens opzij geduwd. Tegelijkertijd is het belang toegenomen van vaardigheden die onvervangbaar zijn door technologie. De groep werknemers die door automatisering het meeste risico lopen hun baan te verliezen, zijn Arabisch-Israëlische mannen, van wie de helft werkzaam is in risicovolle beroepen (zoals bouw en machinebediening). In termen van geslacht is er onder de niet-Haredi-joodse bevolking een hoger aandeel risicovolle banen onder vrouwen dan onder mannen, terwijl onder Arabisch-Israëliërs en Haredim de genderkloof de neiging heeft om vrouwen te bevoordelen.
 • Vraag en aanbod op de arbeidsmarkt worden onder meer beïnvloed door extern beleid en externe factoren. Zoals blijkt uit de coronaviruscrisis, worden sommige van de banen die als essentieel werden gedefinieerd en waar het werk tijdens de economische sluiting normaal werd voortgezet, zoals kassamedewerkers van supermarkten en winkeliers, feitelijk geclassificeerd als een hoog risico om van de arbeidsmarkt te verdwijnen in de toekomst. Als de technologie verder was ontwikkeld, waren er minder mensen nodig geweest om zichzelf in gevaar te brengen en aan het werk te gaan. “In de nasleep van de crisis kunnen we verschillende effecten op de vraag verwachten, zoals een toename van de behoefte aan arbeidsadviseurs en arbeidsbureaus, in het licht van de vele werknemers die van de arbeidsmarkt werden verdreven”, legt Taub Center President uit Prof. Avi Weiss.
 • Vereiste vaardigheden op de toekomstige arbeidsmarkt zijn onder meer complexe probleemoplossing, het vermogen om anderen les te geven en voor hen te plannen, het vermogen om anderen te beïnvloeden en te adviseren, en het vermogen om een ​​computer te gebruiken. Dit laatste werd vooral duidelijk tijdens de crisis, toen velen werd gevraagd om vanuit huis te werken en hun gebruik van digitale bronnen uit te breiden. “Veel bedrijven en werknemers zonder computervaardigheden bleven achter”, zegt prof. Avi Weiss, eraan toevoegend: “Het is nog te vroeg om te beoordelen welke gevolgen de crisis zal hebben voor werknemers uit verschillende sectoren en verschillende bevolkingsgroepen, maar het is waarschijnlijk dat de schade voor werknemers die geen computervaardigheden hebben verworven, zal het ernstiger zijn. Hoewel de staat werknemers een aantal opleidingsmogelijkheden biedt, hoewel minder dan in andere landen worden aangeboden, degenen die de vaardigheden het meest nodig hebben, verwerven deze niet voornamelijk vanwege de hoge kosten en het gebrek aan tijd. De huidige crisis heeft een kans geboden – waar de regering inderdaad gebruik van heeft gemaakt – om virtuele training te bieden aan thuisblijvers vanwege de situatie.

Opleiding

Het onderwijssysteem van Israël verkeert in een diepe crisis na de uitbraak van het coronavirus en ondergaat mogelijk een serieuze revolutie. Het lijkt erop dat digitale bronnen essentiële leermiddelen zullen worden, terwijl het klaslokaal en het schoolplein de centra voor sociaal contact zullen zijn. 

De revolutie biedt kansen, maar ook risico’s, zoals het vergroten van de kloof tussen studenten en het verlies van een ‘veilige plek’ voor sommigen. Vóór de crisis profiteerde het onderwijssysteem van een toename van de middelen, maar niet alle bevolkingsgroepen profiteerden in gelijke mate. Er zijn gemengde signalen met betrekking tot hiaten in de prestaties tussen Arabische en Joodse studenten.

 • Sinds 2010 is het onderwijsbudget gestegen en is het aantal studenten per klas gedaald. Verwacht wordt dat deze ontwikkelingen de komende jaren aanzienlijk zullen vertragen als gevolg van bezuinigingen op de openbare dienst, die nodig zijn om de omvangrijke schade als gevolg van de coronavirus pandemie te financieren.
 • Tussen 2012 en 2018 groeide het Hebreeuwse onderwijsbudget op middelbare scholen met 42%, terwijl het in de Arabische onderwijsstroom met 38% groeide. Het verschil in gemiddeld budget tussen de twee sectoren bedraagt ​​29%. De uitgaven per leerling op de basisschool zijn vergelijkbaar met het OESO-gemiddelde, maar op de middelbare school is de kloof groot.
 • Het loon van leraren in Israël is erg laag in vergelijking met de OESO op alle onderwijsniveaus, vooral onder nieuwe leraren op basisscholen. Het salaris van een beginnende leraar is ongeveer $ 21.000, vergeleken met ongeveer $ 32.000 in de OESO, en in het secundair onderwijs ongeveer $ 23.000, vergeleken met $ 36.000 in de OESO. Onder ervaren docenten is er bijna geen verschil in salaris tussen Israël en de OESO.

Een onderzoek naar de PISA-examenresultaten toont aan dat, na een aantal jaren te zijn gestegen, de prestaties van Arabisch-Israëlische studenten sinds 2015 zijn afgenomen, terwijl bij Joodse studenten de prestaties toenamen en vervolgens stabiliseerden. Deze groeiende kloof tussen Joodse en Arabische studenten staat op gespannen voet met de overeenkomstige afname van de hiaten in budgettering, uitvalpercentages en Meitzav- en bagrut-examenprestaties, en vereist verder onderzoek.

Kinderen die de eerste twee levensjaren in armoede opgroeien, hebben in de vijfde klas te kampen met zeer lage leerprestaties. Dit is in vergelijking met kinderen die op deze leeftijd geen armoede hebben meegemaakt en die het gezinsinkomen tijdens de latere kinderjaren en andere sociaal-demografische variabelen, zoals ouderlijk onderwijs en gezinsgrootte, controleren. Het is interessant op te merken dat armoede in de leeftijd van 3-5 jaar niet in dezelfde mate van invloed is op toekomstige prestaties.

Klik hier om het volledige onderzoek te lezen.

Het Taub Center for Social Policy Studies in Israël is een onafhankelijk, niet-partijgebonden sociaal-economisch onderzoeksinstituut. Het centrum biedt besluitvormers en het publiek onderzoek en bevindingen over enkele van de meest kritieke problemen waarmee Israël wordt geconfronteerd op het gebied van onderwijs, gezondheid, welzijn, arbeidsmarkten en economisch beleid, om het besluitvormingsproces in Israël te beïnvloeden en om vooruitgang te boeken het welzijn van alle Israëli’s.