Veiligheidskabinet Israël bespreekt Iraanse cyberaanval op waterinfrastructuur

Water pompstation. Screenshpot YouTube

Volgens een bericht van de Israëlische nieuwszender Channel 13 kwam Israëls veiligheidskabinet afgelopen donderdag bijeen om een Iraanse cyberaanval te bespreken op Israëls waterinfrastructuur. Deze aanval vond eind april plaats.

Volgens hoge functionarissen wordt de cyberaanval beschouwd als een aanzienlijke escalatie door Iran en een overschrijding van een rode lijn omdat het gericht was op civiele infrastructuur.

De aanval veroorzaakte minimale schade, hoewel er wel problemen zijn gemeld bij sommige faciliteiten in een aantal gemeenten, aldus de functionarissen.

Volgens de nieuwszender weegt Israël af of het moet reageren en op welke manier.

Het Amerikaans Fox News meldde donderdag dat Iran achter de aanval zat, waarbij hackers Amerikaanse servers gebruikten om de aanval uit te voeren.

Volgens een hoge functionaris van het Amerikaanse ministerie van Energie geeft de regering-Trump nog geen commentaar op het specifieke incident, omdat het onderzoek nog gaande is.

De aanval vond op 24 en 25 april plaats op tal van water- en rioleringsinstallaties in het Israël, volgens de nieuwssite van Ynet.

Destijds bevestigden het waterschap en het Nationaal Cyber ​​Directoraat een “poging tot cyberinbreuk op het commando- en controlesysteem voor water voorziening.”

“De poging is afgehandeld door het waterschap en het Nationaal Cyber ​​Directoraat. Benadrukt moet worden dat er geen schade was aan de watervoorziening en dat deze bleef werken zonder onderbreking.”

Advertentie (4)