Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo komt voor kort bezoek naar Israël

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo. Screenshot YouTube

Te midden van de coronavirus pandemie en alle daarbij behorende beperkingen komt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo komende woensdag naar Israël voor een kort bezoek van enkele uren.

Volgens het State Department afgelopen vrijdag, is de focus van de reis het plan van premier Benjamin Netanyahu om delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren

Ook ontmoet Pompeo woensdag in Jeruzalem de nieuwe coalitiepartner van Netanyahu, Benny Gantz. Woensdag wordt Israëls nieuwe regering beëdigd.

Pompeo zal “de Amerikaanse en Israëlische inspanningen bespreken om de COVID-19-pandemie te bestrijden, evenals regionale veiligheidskwesties in verband met de kwaadaardige invloed van Iran”, zei woordvoerster Morgan Ortagus in een verklaring.

‘De Amerikaanse inzet voor Israël is nog nooit zo sterk geweest als onder leiding van president Trump. De Verenigde Staten en Israël hebben te maken met bedreigingen voor de veiligheid en welvaart van onze beide volkeren. In uitdagende tijden staan ​​we achter onze vrienden en staan ​​onze vrienden bij ons”.

De Amerikaanse topdiplomaat voor het Midden-Oosten, David Schenker, weigerde commentaar te geven op de status van de annexatiediscussies. Wel gaf hij aan dat een gezamenlijke Amerikaans-Israëlische kaartcommissie nog niet heeft bepaald waar de specifieke grenzen zullen komen van het te annexeren gebied.

Pompeo en zijn reisgezelschap zullen uitzonderingen nodig hebben van Israëls maatregelen tegen het virus die buitenlandse bezoekers de toegang beletten en vereisen dat Israëliërs 14 dagen lang in zelf-quarantaine blijven.

Pompeo zal woensdag slechts enkele uren op de grond in Israël verblijven, voordat hij weer terugkeert naar Washington van zijn eerste overzeese reis sinds maart.

Advertentie (4)