VS minister van Buitenlandse Zaken Pompeo voor een kort bezoek in Israël

Minister Mike Pompeo, links, met premier Benjamin Netanyahu in Jeruzalem. Foto Kobi Gideon /GPO.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo is vanmorgen voor een kort bezoek in Israël aangekomen. Hij spreekt met Netanyahu en Gantz over Israëls aanpak van de bestrijding van COVID-19 virus, de plannen voor annexatie van delen van de Westbank en Iran.

In een gezamenlijke persconferentie voor afgaand aan de besprekingen zei Pompeo dat Israël een transparante partner is in de strijd tegen de pandemie van het coronavirus, in tegenstelling tot andere landen. Een nauwelijks verhulde verwijzing naar China.

Over de plannen van de nieuwe Israëlische regering om delen van de Westbank te annexeren zei Pompeo dat hij en Netanyahu zullen praten over Trump’s visie op vrede.

Netanyahu zei over annexatie door de nieuwe regering dat het een kans is om vrede en veiligheid te bevorderen op basis van de afspraken die met president Trump zijn gemaakt.

Veder zal er worden gesproken over Iran. “Er is nog iets anders dat onze regio teistert: onophoudelijke Iraanse agressie en terreur”, zei Netanyahu. Hij bedankte de Amerikaanse president voor zijn vastberaden standpunt tegen de Islamitische Republiek, waaronder de huidige inspanningen van de regering om een ​​internationaal wapenembargo tegen het regime uit te breiden.

“Ik wil daarvoor onze waardering uitspreken en ook bespreken hoe we kunnen doorgaan met ons partnerschap om de agressie van Iran in het Midden-Oosten, in Syrië en elders te bestrijden,” zei Netanyahu.

Pompeo zei dat de campagne om de regionale agressie van Teheran te beteugelen succesvol is geweest, maar hij erkende dat er op dat gebied meer werk moet worden verzet.