De man achter de strikte coronavirus beperkingen in Israël gaat aftreden

Bar Simin-Tov in het midden, tijdens een van de vele coronavirus persconferenties. Foto Haim Zach / GPO

Directeur-generaal van het ministerie van Volksgezondheid Moshe Bar Siman-Tov, een van de belangrijkste figuren in de reactie van de Israëlische regering op de uitbraak van het coronavirus, heeft aangekondigd dat hij zijn post zal neerleggen na het aantreden van van een nieuwe minister van Volksgezondheid op donderdag.

“Ik ben trots op mijn jaren als directeur-generaal en vooral in het omgaan met de coronaviruscrisis”, zegt hij in een verklaring waarin hij aankondigt dat hij premier Benjamin Netanyahu en de huidige minister van Volksgezondheid, Ya’akov Litzman, heeft verteld dat hij van plan is af te treden.

In 2015 werd hij door Litzman aangesteld als de eerste niet-arts die het ministerie van Volksgezondheid leidde. Litzman verlaat donderdag zelf het ministerie om minister van Wonen en Bouwen te worden.

‘Ik blijf de tijd die nodig is om het stokje op de juiste manier door te geven en ik wens de volgende minister en directeur-generaal veel succes’, zegt Bar Siman-Tov.

“In deze periode, terwijl we bezig zijn terug te keren naar de normale tijd na de coronavirus pandemie, met meer economische en sociale activiteit, wil ik u informeren over mijn ontslag uit de functie van directeur-generaal van het ministerie van Volksgezondheid”, schreef Bar-Siman-Tov aan Netanyahu.

“Openbare dienst is het grootste voorrecht en na bijna 20 jaar dienst is het tijd om verder te gaan”, zei hij.

De vertrekkende ambtenaar bedankte de premier voor de gelegenheid die hem werd geboden en sprak zijn waardering uit voor de aanpak van de crisis door de regering.

De aankondiging komt dagen nadat het kabinet heeft gestemd om de bewegingsbeperkingen aanzienlijk te verminderen, onder meer om de Israëliërs weer toestemming te geven om buiten te sporten, tegen de aanbeveling van Bar Siman-Tov in

De directeur van het ministerie van Volksgezondheid heeft sinds het begin van de pandemie een harde lijn gekozen om het land in grote lijnen af te sluiten en heeft regelmatig moeten ‘sparren’ met ambtenaren van het ministerie van Financiën die hebben gewaarschuwd dat dergelijke drastische maatregelen de economie kunnen vernietigen. Ook bestaat de kans dat als het land niet snel wordt heropend het moeilijk zal zijn de economie te herstellen en een dreigende recessie te voorkomen.

De ministers hebben naar verluidt ook Bar Siman-Tov bekritiseerd omdat hij te veel invloed had op de manier waarop de regering de pandemie afhandelde.