Wat schrijven de Hebreeuwse kranten vandaag?

Lag B’Omer feest in Mea Sheariem. Screenshot Twitter video

We trekken ons nergens iets van aan en gaan dansen en fikkie stoken: honderden, zo niet duizenden inwoners verdrongen zich in de straten van de Mea Shearim in Jeruzalem en in de ultraorthodoxe wijken van Beit Shemesh en leken zo verblind te zijn door de vreugdevuren die ze hadden aangestoken om het begin van de mystieke feestdag van Lag B’Omer te vieren dat ze de twee meters die ze geacht werden uit elkaar te blijven, uit het oog verloren.

  • Yair Ettinger van de publieke omroep KAN tweette spottend en sarcastisch dat deelnemers zich midden in de introspectie bevonden die volgens minister van Binnenlandse Zaken Ayreh Deri gerechtvaardigd was in de ultraorthodoxe gemeenschappen, die verantwoordelijk zijn voor bijna 70% van de coronavirus gevallen in het land .

  • Haaretz meldt dat nationale veiligheidsadviseur Meir Ben Shabbat na het zien van de drukte heeft gewaarschuwd dat we naar de bron van de volgende grote uitbraak kunnen kijken, vergelijkbaar met die veroorzaakt door Purim feesten in dezelfde buurten.
  • “De wet is van toepassing op iedereen, maar er waren er die ervoor kozen om ernaar te toeteren”, schrijft Gilad Cohen van Yedioth Ahronoth in zijn bericht van Mea Shearim.
  • Terwijl hij probeerde verslag uit te brengen van een illegaal vreugdevuur in Beit Shemesh, werden Channel 13-correspondent Yossi Eli en zijn cameraman verbaal en fysiek lastig gevallen door verschillende extremisten, waarbij een van hen de microfoon greep en riep: ‘Het zijn allemaal leugens, er is niets illegaals!’ Ten minste één steen werd naar hen gegooid en leek Eli te raken terwijl hij live uitzond.

  • Yuval Segev van Army Radio publiceert beelden van één vreugdevuur BINNEN een gebouw in Mea Shearim, waar zo’n veertig onbeschermde, ontmaskerde ultraorthodoxe bewoners elkaars hand vasthielden en dansten “alsof er geen coronavirus is”, zo verwoordde de nationale religieuze Srugim-website het in zijn kop.

  • maar deze bijeenkomsten vinden niet alleen plaats in ultraorthodoxe steden. Soortgelijke menigten worden gefilmd bij het bijwonen van de begrafenis van de neef van de raadsvoorzitter van de Arabische gemeente Tur’an, die zonder verdere handhaving door de politie mocht doorgaan.

Hoe krijgen we ze allemaal weer naar school:  Het Ministerie van Onderwijs heeft het format aangekondigd om alle scholieren volgende week weer naar school te laten gaan en wel op een hele aparte wijze. Vierde tot en met zesde klassers komen vijf tot zes uur per week terug, terwijl zevende tot en met tiende klassers twee tot drie dagen per week terugkeren.

  • Burgemeester van Modiin, Haim Bibas, die een organisatie leidt die burgemeesters en regionale gemeenteraadsleden vertegenwoordigt, zet het plan onder druk en verklaart dat degenen die het hebben gevormd ‘gek zijn geworden’.
  • “Open het hele onderwijssysteem of open het helemaal niet”, verklaart hij op de voorpagina van Israel Hayom met als titel “Burgemeesters tegen het Ministerie van Onderwijs”.
  • Een verzoek van de ministeries van Onderwijs en Financiën om de maximaal toegestane grootte van klassen van het vierde tot en met het zesde leerjaar (elk 20) ​​te vergroten om een ​​deel van de druk te verlichten, werd afgewezen door de directeur van het ministerie van Volksgezondheid, Moshe Bar Siman-Tov, aldus Haaretz.
  • “Als vader van een kind in de vierde klas geef ik toe dat ik niet begrijp waarom het zo dringend is dat ministers van de regering kinderen van klas vier tot en met tien terug naar school brengen, in plaats van het probleem aan te pakken van kleuters die nog steeds thuis moeten blijven . De economie is dringend nodig, niet op de middelbare scholen. Als u risico’s wilt beheersen, beheer dan de risico’s. Wat je nu doet, is gewoon een zooitje ”, schrijft financieel verslaggever Shaul Amsterdamski van KAN.

Wordt Erdan de nieuwe Eban: premier Benjamin Netanyahu kondigde maandag aan dat Likud-minister Gilad Erdan tot Israëls ambassadeur zowel bij de Verenigde Naties als bij de Verenigde Staten zal worden benoemd, aangezien de premier werkt aan het verdelen van de ministeriële portefeuilles die bestemd zijn voor zijn rechtse religieuze blok in de volgende regering en zittende ministers aan een baan moet helpen.

  • ‘De 49-jarige inwoner van Ashkelon zal niet de eerste zijn die beide rollen bekleedt, maar dit is buitengewoon zeldzaam. In de jaren vijftig was de legendarische diplomaat Abba Eban   ambassadeur bij zowel de VS als de VN. Erdan staat niet bekend om zijn gebrek aan zelfvertrouwen, maar dit zijn grote schoenen om te vullen ”, schrijft Raphael Ahren in The Times of Israel.
  • “Erdans aanstelling in Turtle Bay is een daad van politieke opportuniteit, vergelijkbaar met Netanyahu’s aanstelling op dezelfde post vijf jaar geleden van Danny Danon, die een even ambitieuze opkomende Likud-minister was, die de premier aan de andere kant van de Atlantische Oceaan wilde hebben zodat hij hij Netanyahu niet voor de voeten kon lopen,” volgens Ahren.
  • De betrekkingen van Israël met de VS worden ‘gereduceerd tot een politieke partijgame’, klaagt Shalom Lipner, een voormalig adviseur van de Israëlische premiers en tegenwoordig een senior fellow bij de Atlantic Council.
  • Channel 13’s Barak Ravid wijst erop dat er momenteel slechts vier landen zijn die één persoon beide posten toevertrouwen: Andorra, San Marino, Djibouti en de Malediven. Samen bereikt hun BBP ongeveer 1 / 37ste van dat van Israël.
  • Ondertussen meldt Michael Hauser Tov van Army Radio dat met Erdan slechts anderhalf jaar lang de Amerikaanse gezantrol vervuld zou worden, omdat Blue and White leider Benny Gantz van plan is hem te vervangen door voormalig luchtmacht commandant Amir Eshel wanneer de centristische partijleider premier wordt, zoals in het regeerakkoord is afgesproken.

Omhoog is omlaag. Yaminastaat met lege handen of toch niet:  voor wat de zoveelste keer lijkt, hebben Likud en Yamina het einde van hun coalitieonderhandelingen aangekondigd, waarbij ze elk zweren dat ze volkomen tevreden zijn hun eigen weg te gaan voordat ze kort daarna de gesprekken opnieuw zullen beginnen.

  • “Vanavond werd het eindelijk duidelijk dat Bennett en Yamina besloten hebben om zich af te splitsen van het rechtse blok en zich aan te sluiten bij de linkse oppositie met Yair Lapid en Heba Yazbak”, zegt Likud in een verklaring die lijkt op de verklaring die het eerder ook maakte .
  • “Likud heeft zijn tweede aankondiging binnen 24 uur uitgebracht, waarbij Yamina de schuld krijgt van het toetreden tot Joint Arab List MK Heba Yazbak. Herinnering: Likud-functionarissen gingen vorige week zitten om de Iftar-maaltijd op een volledig legitieme en normale manier te vieren met leden van de Joint Arab List, inclusief Yazbak. ‘We hebben gneoeg van deze agressieve PR-verklaringen’, schrijft Globes-correspondent Tal Schneider.
  • In een regel in zijn lange verklaring die erin slaagde Yamina-supporters bijzonder te irriteren, beweert Likud dat de nationale religieuze partij vier hoge posten in de regering eiste “die niets te maken hebben met religieus zionisme”.
  • “Netanyahu’s bewering dat kwesties als de rechtbanken, vervoer en gezondheid ‘geen verband houden met religieus zionisme’, maakt de overplaatsing van Likud wetgevers Elkin, Hotovely en Edelstein tot de positie van onderminister van onderwijs in een roterende hoedanigheid. Het is belangrijk dat ze als religieuze zionisten niet buiten het bereik vallen van de posities die hun door de premier zijn toegewezen ‘, schrijft Amit Segal van Channel 12 sarcastisch.
  • Maar Akiva Novick van Channel 13 antwoordt dat hij dergelijke kritiek niet begrijpt. “Het religieuze zionistische kamp blijft zonder voorwaarden massaal stemmen voor Netanyahu, dus waarom zou hij ermee ophouden hen in diskrediet te brengen?”
  • Haviv Rettig Gur van de Times of Israel, voegt eraan toe dat het punt van Novick waar is zelfs zonder zijn cynisme. Yamina moet bewijzen dat het een echt publiek vertegenwoordigt dat het volgt, zelfs als het afscheid neemt van Bibi. Als dit niet waar is, welk recht heeft het dan om eisen aan Netanyahu te stellen? ‘
  • In Israel Hayom schrijft Mati Tochfeld te hopen dat Yamina nog steeds tot de regering zal toetreden, en dat een besluit van de nationale religieuze partij om naar de oppositie te gaan een groot verlies voor het rechtse blok zou betekenen ” nadat het uiteindelijk erin geslaagd was Gantz te overmeesteren, ‘die al lang had gezworen geen lid te worden van een regering die extreemrechtse en Haredi-partijen omvatte, en nu bewijst om dat wel te doen.

Annexatie-natie: Haaretz’s Chemi Shalev schrijft dat met Netanyahu, en nog belangrijker, Trump al aan boord van de annexatietrein, Yamina echt niet meer nodig is in de regering.

  • ‘Met zijn rug tegen de muur durft Trump evangelisten niet teleur te stellen. Ze vroegen om annexatie, en annexatie zullen ze krijgen ‘, schrijft hij, en suggereert dat er geen behoefte is aan de extra druk die Yamina waarschijnlijk vanuit de oppositie zou uitoefenen.
  • Apropos annexatie, Israel Hayom leidt de voorpagina met een interview met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, inclusief een enorme kop van het citaat van de topdiplomaat dat de kwestie “uiteindelijk een Israëlische beslissing” is.
  • Pompeo vertelt het Netanyahu fanclub blad dat hij, ondanks virusangst (of misschien wel vanwege de verschillen tussen de situatie hier en in de VS) komt, om Netanyahu en Gantz op de hoogte te houden van de vooruitgang die we denken aan het maken te zijn van de visie voor vrede van president Trump. Het is een vrij gedetailleerd en realistisch en uitvoerbaar concept en ik wilde een deel van het werk dat we daaraan blijven doen, met hen delen. ”
  • Noa Landau van Haaretz meldt dat verschillende EU-lidstaten, waaronder Frankrijk, Ierland, Zweden, België, Spanje en Luxemburg, aandringen op de multinationale instantie om Israël te dreigen met strafmaatregelen om de nieuwe Israëlische regering ervan te weerhouden de annexatie uit te voeren.
  • Volgens Landau omvatten de voorgestelde stappen de aankondiging dat Israël zou worden verhinderd handelsovereenkomsten met het blok aan te gaan, EU-subsidies zou ontvangen of zou deelnemen aan andere vormen van samenwerking met de EU.

Gebroken: Israëli’s werden ook wakker met het hartverscheurende nieuws dat de 21-jarige Sgt.Eerste Klas Amit Ben-Ygal werd gedood op de noordelijke Westelijke Jordaanoever, nadat hij tijdens een arrestatie-inval in door een grote stuk rots was op het hoofd was geraakt.

  • De rots raakte de soldaat direct op zijn hoofd. De soldaat droeg een helm, maar het stuk steen raakte hem schuin, zegt IDF-woordvoerder Hidai Zilberman tegen verslaggevers.
  • ‘Ik heb niets anders. Ik ben gebroken, ik ben gebroken, ik ben gebroken, ik ben verpletterd ”, zegt Ben-Ygal’s vader tegen de Kan-omroep.
  • Elchanan Gruner van de extreemrechtse nieuwssite Hakol Hayehudi maakte van de gelegenheid gebruik om in een ​​interview te belichten dat de militaire correspondent van KAN, Roy Sharon, uren eerder had gevoerd met een IDF-officier die op de Westelijke Jordaanoever opereerde, waarbij laatstgenoemde toegaf dat scènes van rotsen die naar legervoertuigen werden gegooid soldaten die bekogeld worden met stukken rots terwijl ze dorpen in en uitgaan na het beëindigen van arrestatie-invallen, het mogelijk niet goed doen voor de camera, “maar ze doen ook niet echt pijn”.
  • ‘Ga dat maar vertellen aan de ouders van de Golan strijder die vannacht is omgekomen bij een soortgelijk incident,’ sneerde Gruner. Sharon reageert door de extreemrechtse verslaggever te beschuldigen voor het vergelijken van appels met peren, en zei dat Ben-Ygal niet in een militair voertuig was geweest dat een dorp verliet toen het werd aangevallen.
  • Sharon reageert vervolgens op soortgelijke kritiek van extremistische kolonist Meir Ettinger, die beweert dat het incident van vannacht verder bewijs is dat de IDF moet terugkeren en alle Palestijnse dorpen moet overnemen. ‘Ik ben dol op het soort mensen dat niet de moeite nam om een ​​minuut in het leger te dienen (en zelfs werden gered door IDF-troepen uit een Palestijns dorp nadat hun price-tag aanval verkeerd was gegaan) die precies weten wat de IDF moet doen om’ te winnen,” antwoordt de KAN-correspondent.

Advertentie (4)