Wat schrijven de Hebreeuwse weekendkranten in Israël vandaag?

Premier Netanyahu met de annexatie kaart . Screenshot YouTube

Doen we het of doen we het niet?:  het kabinet heeft eindelijk gestemd om een ​​aantal Israëlische scholieren op zondag terug te sturen naar school, maar niet nadat er eerst uitputtend werd gesproken over het wel te done of niet doen en dat liep dusdanig uit de hand dat de media het zat waren en artikelen voor de ochtendkranten begonnen te schijven dat de kinderen toch thuis zouden blijven, wat dus achteraf niet klopte.

  • Donderdag waren er de hele dag nieuwsberichten dat de opening van kleuterscholen en kinderdagverblijven zou worden uitgesteld, hoewel ze vooral een weerspiegeling waren van de machtsstrijd tussen het ministerie van Volksgezondheid en het kabinet van de premier / de nationale veiligheidsraad en de ministeries van onderwijs en financiën.
  • Een opmerking van een niet bij naam genoemde “hoge ambtenaar van het ministerie van Volksgezondheid” waarin wordt gezegd dat kleuterscholen niet open mogen, maar basisscholen wel open kunnen, werd algemeen beschouwd als een teken dat kleuterscholen niet open zouden gaan, hoewel de mediakanalen het zelfs daarvoor al meldden alsof het al een ‘done deal’ was, en de voorpagina van Israel Hayom vanmorgen schreeuwde dat de jonge kinderen inderdaad thuis zullen blijven, ook al moest de ministeriële bijeenkomst om hierover te beslissen nog plaatsvinden.
  • Sommige scholieren blijven inderdaad thuis, maar niet allemaal. De exacte details van het besluit zijn niet bekend, omdat het om onbekende redenen slechts naar een select aantal verslaggevers werd gelekt in plaats van uniform te worden gepubliceerd in een regeringsverklaring. Wat we wel weten (althans voorlopig) is dat de klassen 1, 2, 3, 11 en 12 op zondag terugkeren, samen met speciale onderwijsprogramma’s en klassen 6 tot en met 8 van de ultraorthodoxe (Haredi) scholen. Alle andere kinderen blijven thuis, maar worden tegen 1 juni geleidelijk teruggestuurd naar de lessen. Waarom deze exacte uitsplitsing? Het gebrek aan transparantie zorgt ervoor dat het publiek het nooit zal weten.
  • De publieke omroep KAN meldt dat ministers tijdens de kabinetsvergadering vanochtend het Ministerie van Volksgezondheid de schuld gaven van het feit dat ze van gedachten waren veranderd, eerst tegen iedere terugkeer naar school waren en vervolgens plotseling een opening voor de klassen één tot en met drie gingen steunen.
  • Volgens Channel 12 waren de ministers helemaal klaar om te stemmen over de heropening van schoolklassen één tot en met drie, maar toen slaagde de directeur-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Moshe Bar Siman-Tov, er donderdagavond in om de National Security Council te overtuigen een vertraging van een week te steunen. Dit leidde tot de hectische berichten in de media die de hoop van ouders om eindelijk verlost te zijn van de kinderen de grond inboorden, die uiteindelijk de volgende ochtend door de ministers weer ongedaan werd gemaakt toen ze tegen de NSC-aanbeveling stemden

Een circusact:  de chaotische manier waarop de beslissing is genomen, heeft gemeenten en scholen weinig tijd gegeven om zich voor te bereiden, aangezien heropening in het pandemie tijdperk niet alleen betekent dat de deuren worden geopend en de schoolbel luiden, maar ook uitgebreide hygiënische voorzorgsmaatregelen om ervoor te zorgen dat de virus kiemen van het land niet iedereen infecteren.

  • Army Radio meldt dat de burgemeester van Tel Aviv, Ron Huldai, heeft besloten de klassen één tot en met drie zondag niet te heropenen, ondanks het groene licht van het kabinet. ‘We kunnen niet op zondag openen op basis van richtlijnen die alleen op vrijdag worden gegeven. We houden ons niet aan de regels van mensen die geen verantwoordelijkheid nemen. De voorgestelde schets is geen oplossing om de economie te helpen en is geen garantie voor de gezondheid van kinderen ”, zegt hij.
  • Likud MK Shlomo Karhi wijst erop dat Huldai’s hoofd onderwijs vorige week zojuist had aangekondigd dat ‘ze klaar waren ‘ om kinderen terug naar school te brengen en dat de burgemeester alleen maar probeerde politieke punten te scoren over de rug van de kinderen van zijn stad.
  • Lia Spilkin van Army Radio suggereert dat de beslissing van Huldai minder te doen had met het onvermogen van de gemeente om zich voor te bereiden, en meer met het verzet van Huldai tegen het goedgekeurde plan.
  • Activist Eran Cherpak schrijft dat het besluitvormingsproces met betrekking tot het onderwijssysteem “een perfecte gelijkenis” is voor het Netanyahu-tijdperk. “Eenvoudige beslissingen die gemakkelijk te implementeren zijn, zoals het stoppen van vluchten, het volgen van besmette personen door de Shin Bet en afsluitingen, worden snel bereikt en uitgevoerd. Maar bij beslissingen die planning, data, analyse, modellering en strategie en supervisie en controle vereisen,zijn ze niet thuis en doen maar wat. ”
  • Meretz-voorzitter Nitzan Horowitz, die ook de onderwijscommissie van de Knesset leidt, die blijkbaar buiten de besluitvorming van vandaag is gelaten, heeft grote kritiek op Netanyahu ‘voor het als een jojo spelen met het onderwijssysteem ‘ en voor het niet op een ordelijke manier nemen van beslissingen.

 En toe was er een 180* draai:  procureur-generaal Avichai Mandelblit beveelt de High Court of Justice aan om volgende week niet te stemmen om Netanyahu te beletten de volgende regering te vormen en te leiden, ondanks de strafrechtelijke aanklachten tegen hem in een juridisch advies dat zijn typische verdedigers, in het anti Netanyahu kamp woedend maakt .

  • “Mandelblit verschuilt zich achter vage woorden en legitimeert corruptie”, zegt de Movement for Quality Government, die al lang waarschuwt voor aanvallen op het rechtssysteem, in een verklaring. “We zijn bedroefd door deze zwakke reactie van de persoon die verantwoordelijk is voor het handhaven van de wet.”
  • Ondertussen denken anti-Netanyahu-demonstranten dat het een goed idee zou zijn om buiten het Hooggerechtshof in zwarte kleding bijeen te komen en griezelig keer op keer “democratie” te roepen.
  • ‘De fascisten eisen dat het Hooggerechtshof’ de juiste beslissing neemt ‘, schrijft de rechtse analist en mediapersoonlijkheid, Yinon Magal, met de nadruk op de ironie.

  • De protesten in het coronavirus-tijdperk, met hun twee meter afstand tussen demonstranten, blijven positieve aandacht krijgen van de lokale en internationale pers, die de activisten prijst voor hun aanpassing aan de omstandigheden.
  • “De demonstraties, die lijken op een enorme gloeiende menselijke matrix in verbluffende luchtfoto’s, zijn een symbool geworden van Israëls duellerende politieke en gezondheidsuitdagingen. Ze contrasteren ook met sommige andere hotspots van burgerlijke onrust in een tijd waarin bijeenkomsten over de hele wereld worden beperkt of verboden ‘, schrijft The Associated Press, zonder te vermelden dat de bijeenkomst van honderden, zo niet duizenden mensen op één locatie zeker een manier om het virus te verspreiden, zelfs als iedereen zijn best doet om afstand te houden.

Met zijn tien bij elkaar is al een menigte, wat als er 5.000 bijelkaar komen?: Over drukte gesproken, een klein, zij het belangrijk deel van de ultraorthodoxe gemeenschap in New York blijft in grote getale samenkomen voor begrafenissen, zelfs nadat burgemeester Bill de Blasio ze erop had geroepen.

  • JTA bericht over een video die op WhatsApp is gedeeld met een chaotische scène op een straathoek in het hart van Borough Park in Brooklyn, met een Judaica-winkel zichtbaar op een hoek van de straat waar honderden rouwenden liepen, veelal zonder masker.
  • Wat betreft de begrafenis twee dagen eerder die De Blasio ertoe bracht de ‘Joodse gemeenschap’ te berispen, meldt Ari Feldman van The Forward dat de dienst was gecoördineerd met de NYPD. ‘Het was strikt met toestemming van NYPD … Als ze nee zouden zeggen, zou het nee zijn’, zegt Moshe Weiser, een contactpersoon tussen de politie en de chassidische gemeenschap van Williamsburg.
  • Maar prominente orthodoxe rabbijn Pini Dunner schrijft in zijn blog dat degenen die zich richten op de rol van de NYPD het punt missen. ‘Waarom werd het aan NYPD en Bill de Blasio overgelaten om een ​​drukbezochte begrafenis te regelen? Zijn er geen vooraanstaande rabbijnen en gemeenschapsleiders in Williamsburg die verantwoordelijkheidsgevoel hebben voor wat er in hun eigen buurt gebeurt, die hun stem kunnen laten horen en hun autoriteit kunnen laten gelden door degenen die regels negeren en daardoor levens in gevaar brengen? ”
  • En om duidelijk te maken dat de begrafeniskwestie niet alleen een ultraorthodox probleem is, rapporteert de Arabische nieuwssite Panet over een massale begrafenis in het bedoeïenendorp Leqiya in het zuiden, waar de in de minderheid aanwezige politie ter plaatse volstond met het uitdelen van maskers in plaats van de bijeenkomst te verspreiden.

Annexatie-natie:  Palestijnse leiders en hun bondgenoten over de hele wereld doen hun best ervoor te zorgen dat Netanyahu’s op handen zijnde annexatieplannen niet worden vergeten tussen alle coronavirus-berichtgeving.

  • Secretaris-generaal van het Uitvoerend Comité van de PLO, en beroepsonderhandelaar, Saeb Erekat, vertelt The Times of Israel dat wereldleiders verder moeten gaan dan “veroordelingen en aan Netanyahu moeten aantonen dat er repercussies zullen zijn als hij doorgaat met annexatie.”
  • Tijdens het vurige interview beschuldigt Erekat Netanyahu ervan “te proberen elke Palestijnse gematigde te vernietigen”. Hij waarschuwt dat annexatie de PA ten onder zou gaan, maar geeft toe dat geen enkele wereldleider heeft onthuld welke concrete stappen zij van plan zijn te ondernemen tegen Jeruzalem als het doorgaat met de artikelen 28 en 29  van de coalitiedeal.
  • Ondertussen meldt Axios dat de regering-Trump Israël heeft verteld dat het de annexatie niet zal steunen, tenzij Israël ermee instemt te onderhandelen over een Palestijnse staat en het vredesplan van Trump volledig onderschrijft.
  • Maar de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Israël, Martin Indyk, giet koud water over het rapport en schrijft: “Bibi heeft het Trump-plan al geaccepteerd. Hij zal er geen probleem mee hebben om op die basis met de Palestijnen te onderhandelen als hij van tevoren de erkenning van de annexatie door de VS krijgt. Aangezien de Palestijnen het Trump-plan sowieso niet zullen accepteren, zal Bibi vrij zijn te doen wat hij wil. ‘
  • “Annexatie krijgt groen licht, zelfs als er geen Palestijnse staat is. Waar het Witte Huis op aandringt, is slechts een Israëlische verbintenis aan het volledige vredesplan van Trump, dat alleen de mogelijkheid van een toekomstige Palestijnse staat omvat, ”voegt Raphaël Ahren van ToI toe
  • Vervolgens citeert Ahren Amerikaanse functionarissen die zeggen dat het Axios-rapport van Barak Ravid fout is en een verkeerde voorstelling geeft van het standpunt van het Witte Huis en dat het zijn steun voor annexatie over de Palestijnse staat niet conditioneert.

De minister van iedereen, nou ja eigenlijk een kleine minderheid:  Israel Hayom publiceert een vleiend afscheid van het interview van het Ministerie van Volksgezondheid van Yaakov Litzman in de weekendeditie die nogal wat ophef opwekt bij de gebruikelijke critici van de ultraorthodoxe minister.

  • Litzman, over wie de politie de aanbeveling heeft gedaan dat hij aangeklaagd wegens het onder druk zetten van ambtenaren in zijn kantoor om de vermeende seriële pedofiel Malka Leifer geestelijk ongeschikt te verklaren voor uitlevering, zegt dat de groeiende kritiek op hem door de jaren heen ongegrond is. ‘Er zijn antisemitische journalisten die niet willen dat een Joodse Haredi-man slaagt’, zegt hij.
  • Litzman reageert op de kritiek dat hij afwezig was tijdens recente kabinetsvergaderingen over de crisis: “Er herhaalt zich een probleem met betrekking tot het wel of niet luisteren naar professionals in mijn kantoor. Als ik voorop ga, zeggen mensen tegen me: ‘je bent geen dokter, je moet naar de professionals luisteren’. Als ik naar de professionals luister, krijg ik kritiek dat geen leider ben. Wat ik ook doe, ik kan niet winnen. ‘
  • Anshel Pfeffer van Haaretz, veroordeelt Israel Hayom voor het zachte interview en beschuldigt Litzman ervan dat hij het Haredi-publiek de meeste schade heeft berokkend dan enige andere ambtenaar in de Israëlische geschiedenis. “Het feit dat hij zijn critici van antisemitisme beschuldigt, is niet alleen een vreselijke verkeerde voorstelling van wat antisemitisme is, maar hij beweert ook dat iemand die niet ultraorthodox is, niet echt een jood is.”
  • Afzonderlijk meldt KAN dat de sluiting van de wijk Romema in Jeruzalem zich toevallig uitstrekt tot aan de straat waar Litzman woont. Het netwerk zegt dat de minister niet betrokken was bij de beslissing, maar het weerhoudt velen er niet van om anders te denken.
  • Op deze kaart is de straat waar Litzman woont groen ingekleurd, dus oordeel zelf.

Advertentie (4)