Hooggerechtshof begint zondag met behandeling petities tegen Netanyahu

Premier Netanyahu. Foto Kobi Gideon / GPO

Het Hooggerechtshof van Israël heeft aangekondigd dat een panel van 11 rechters volgende week verzoekschriften zal beoordelen om premier Benjamin Netanyahu ervan te weerhouden terug te keren naar het premierschap. De eerste zittingsdag voor zijn proces wegens corruptie staat voor 24 mei gepland.

De rechtbank zal ook argumenten overwegen tegen de op 20 april ondertekende coalitieovereenkomst tussen de Likud en de Blauw & Wit partij, die volgens critici essentiële elementen van het Israëlische constitutionele regime schendt. Het proces van de rechtbank komt als een deadline van 7 mei opdoemt voor de vorming van een nieuwe regering, met het risico van nieuwe verkiezingen als de coalitiedeal vastloopt.

De hoorzittingen, die op zondag en maandag worden gehouden, zijn politiek geladen. In het coalitieakkoord tussen Netanyahu en Blauw & Wit leider Benny Gantz staat dat als Netanyahu verhinderd wordt opnieuw als premier te dienen, de Knesset zal worden ontbonden en er op 4 augustus nieuwe verkiezingen zullen worden gehouden. Dit zou dan de vierde opeenvolgende verkiezingen in 16 maanden zijn.

De aanhangers van Netanyahu beweren dat de rechtbank niet de wettelijke bevoegdheid heeft om tegen Netanyahu te beslissen, aangezien de Israëlische wet alleen een premier verplicht om af te treden als hij of zij is veroordeeld voor een ernstige misdaad.

Indieners stellen echter dat de wet alleen verwijst naar een reeds gekozen premier. Een aangeklaagd lid van de Knesset mag in de eerste plaats niet tot premier worden benoemd, in overeenstemming met de al lang bestaande norm voor andere kabinetsministers.

Opperrechter Esther Hayut zei dinsdag in een verklaring dat ze overweegt de zeldzame stap te nemen om de procedure openbaar uit te zenden, om het Israëlische publiek een kijkje te geven in de beraadslagingen van de rechtbank over het lot van Netanyahu.

Hayut maakte ook de rechters bekend die de verzoekschriften zullen horen: zijzelf, plaatsvervangend opperrechter Hanan Melcer, Neal Hendel, Uzi Vogelman, Yitzhak Amit, Noam Sohlberg, Daphne Barak-Erez, Menachem Mazuz, Anat Baron, George Karra en David Mintz.

Advertentie (4)