Het constante oog van Israël’s militaire inlichtingendienst op het coronavirus en Iran

Logo Israël Militaire Inlichtingen Directoraat

Israëlische militaire inlichtingen hebben de afgelopen zes weken onderzoek gedaan naar een andere vijand dan de gebruikelijke verdachten, een die tot nu toe ruim 200 levens heeft geëist: het nieuwe coronavirus.

Toen het virus begin maart in Israël toesloeg, schakelden officieren en soldaten van de onderzoeksafdeling van de Militaire Inlichtingen over van vijanden zoals Iran en Hezbollah en openden een nationaal coronavirus informatiecentrum in het Sheba Medical Center, Tel Hashomer. Zij werken nu samen met het ministerie van Volksgezondheid om de verspreiding van het virus te minimaliseren en met slimme oplossingen te komen.

In maart werd kapitein D, die gewoonlijk onderzoek doet naar het nucleaire programma van Syrië, benaderd door haar commandant. Ze had een nieuwe rol: ze moest coronavirus-tests onderzoeken om te bepalen welke de beste zou kunnen zijn om te importeren om te gebruiken voor inwonders van Israel.

Cpt. D, wiens naam niet kan worden gedeeld om veiligheidsredenen, was een van de vier officieren die werkzaam zijn bij het Israëlische National Coronavirus Informatiecentrum en die met The Jerusalem Post spraken over hun werk tegen hun nieuwste vijand.

Door de mogelijkheden van het leger te gebruiken om informatie te verzamelen, verzamelden ze alle beschikbare informatie over het virus van over de hele wereld – zoals officiële overheidsstatistieken, academisch onderzoek, sociale media en nep nieuws, evenals kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning – om de regering, ministerie van Volksgezondheid en IDF Home Front Command te helpen bij het nemen van cruciale beslissingen.

Hoewel de vijand misschien anders is, ‘lijkt dit erg op ons gebruikelijke werk’, zegt kolonel N., commandant van de afdeling Technologie van de Militaire Inlichtingendienst, die gespecialiseerd is in het analyseren van vijandelijke technologie en wapens.

“We hebben anderhalve maand geleden begrepen dat er een leemte is in de informatie die we over het virus hebben”, zegt kolonel N, wiens naam om veiligheidsredenen niet kan worden gedeeld.

Volgens de kolonel, Cpt., is D. een van de 300 officieren en soldaten van de onderzoeksafdeling – “die vroeger iets heel anders deden” – die de klok rond hebben gewerkt om alle beschikbare gegevens over de ziekte te verzamelen.

“Het centrum heeft onderzoekers uit alle aspecten van de militaire inlichtingendienst”, zei majoor A, die zich vroeger concentreerde op het nucleaire project van Iran. “Wij zijn academici die weten hoe ze data gedreven onderzoek moeten doen.”

Kolonel N vertelde de Jerusalem Post dat ze begin maart bij ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid zaten en vroegen wat ze nodig hadden in de strijd tegen het coronavirus. “Ze vertelden ons dat ze up-to-date en relevante informatie over het virus nodig hadden”, zei hij, en voegde eraan toe dat “het ons duidelijk was dat we, net als in iedere oorlog, moesten helpen.”

“We kijken naar al het onderzoek van over de hele wereld, het meest up-to-date onderzoek”, zei Maj. A, eraan toevoegend dat soldaten “ook kijken naar de verschillende beleidsmaatregelen van verschillende regeringen en hoe ze omgaan met de crisis; welke landen heropenen en welke niet; de impact van de risicopopulaties, zoals vluchtelingen en buitenlandse werknemers en meer.”

Kolonel N. vertelde de Jerusalem Post dat het “een geluk” was dat de eerste uitbraak in Israël kwam na de eerste golven in Azië en Europa, omdat ze konden zien welk beleid in verschillende landen in die regio’s werkte en wat niet.

“We kijken niet naar de toekomst maar naar het verleden. Als we zien dat de cijfers nu stabiel zijn, betekent dit dat wat we twee of drie weken geleden hebben gedaan, heeft gewerkt”, zei hij. “We zien nu dat de Pesach week een succes was.”

Er zijn tussen de 15-20 officieren die de leiding hebben over meer dan een dozijn soldaten die zich richten op specifieke vragen, met bronnen over de hele wereld spreken en naar de statistieken van het virus kijken. Binnen een dag of twee moeten ze het antwoord hebben waarnaar ze op zoek zijn. “We hebben geen tijd en willen relevant en op tijd zijn.”

Een van die vragen, zei majoor A, was waar er virusclusters in Israël waren en wat te doen met reizigers die uit het buitenland terugkeerden.

Uit het verzamelde onderzoek werden virus hotspots zoals synagogen ontdekt, wat leidde tot de beslissing om ze te sluiten, evenals de beslissing om iedereen die het land binnenkomt, in specifieke quarantainevoorzieningen te laten gaan in plaats van in quarantaine thuis.

“Toen we begonnen, begonnen we met “heatmaps” om te laten zien welke steden de grootste clusters hadden”, zei majoor A, en legde uit dat met het verstrijken van de tijd, met alle informatie die aan de database werd toegevoegd, troepen konden zien welke buurten virusclusters hadden en welke een daling van de gevallen hadden.

Hoewel de meerderheid van de troepen geen medische kennis heeft, waaronder de vier officieren die met de Jeruzalem Post spraken, werken ze nauw samen met artsen en onderzoekers van het Ministerie van Volksgezondheid.

“We hebben het Ministerie van Volksgezondheid benaderd om te helpen, maar we weten waar we hiaten hebben en dan komen ze binnen om ons te helpen”, zei majoor D.

Volgens Cpt. D, worden de soldaten versterkt met tientallen vrijwilligers, waaronder voormalige soldaten in de militaire inlichtingendienst, promovendi en meer. “Er is niet één persoon met wie we contact hebben opgenomen die niet wilde helpen. Het is hartverwarmend”, zei ze.

Zoals Cpt. D, ging tweede luitenant D van het onderzoeken van een van de grootste bedreigingen voor Israël naar het bestuderen van de verschillende coronavirus-tests die wereldwijd beschikbaar zijn.

“Ik ging van het onderzoeken van de Quds Force van de Revolutionaire Garde van Iran naar het onderzoeken en leren van iets heel anders”, zei hij. “Dat alleen al is een uitdagende gebeurtenis omdat ik veel niet wist.”

Terwijl hij sindsdien is teruggekeerd naar het onderzoeken van de Quds Force, heeft hij net als Cpt. A, zijn coronavirus onderzoek gericht op de kwestie van coronavirus tests en welke het meest relevant zouden zijn voor Israël. Hun onderzoek en de aanbevelingen die uit de gegevens waren verzameld, werden doorgegeven aan relevante besluitvormers en leidden ertoe dat Israël tienduizenden tests aankocht uit China en Zuid-Korea.

Hoewel de eerste golf voorbij is, behandelen de autoriteiten nu de vragen over de dag erna en de economische crisis die zal volgen, waardoor de wereld zoals we die kennen drastisch zal veranderen.

Van de Brexit tot de grote machtsconcurrentie tussen de VS en China tot grote technologische ontwikkelingen, in de twee jaar voorafgaand aan het uitbreken van het virus waren er belangrijke veranderingen en onrust, niet alleen in het Midden-Oosten maar over de hele wereld.

Tijdens het hoogtepunt van de crisis erkende de IDF een afname van vijandige vijandelijke activiteiten gericht op Israël.

Tweede luitenant Y, die onderzocht hoe het coronavirus de Palestijnen heeft beïnvloed en hoe zij de crisis aanpakken, vertelde de Jerusalem Post dat het virus “een grote impact heeft gehad op de wereld, inclusief onze vijanden”.

Hoewel het de rustigste periode van de Gazastrook was, “is de Palestijnse arena een belangrijk probleem voor ons vanwege de onmiddellijke impact ervan”, zei 2e luitenant Y.

Met in totaal 335 bevestigde gevallen van het virus op het Palestijnse grondgebied, waaronder 17 in de Gazastrook op het moment van schrijven, is er een algemeen gevoel dat zowel de Palestijnse Autoriteit als Hamas het virus hebben kunnen beheersen.

Hamas-functionarissen hebben gewaarschuwd voor een “catastrofe” als het virus zich onder de twee miljoen mensen die daar wonen verspreiden en riepen op tot internationale druk op Israël om de beperkingen te versoepelen en de levering van testapparatuur en andere medische apparatuur te vergemakkelijken.

In een poging de verspreiding van het dodelijke virus tegen te gaan, heeft Israël samengewerkt met de PA op de Westelijke Jordaanoever en heeft het talrijke apparaten tegen het coronavirus overgebracht naar de Westelijke Jordaanoever en de Gaza strip.

Die hulp heeft ertoe geleid dat ambtenaren denken dat de aanvallen van Palestijnen op Israëli’s zouden afnemen. Maar als de economische crisis verergert en de humanitaire situatie verslechtert, kan dat veranderen.