‘Ziekenhuiskamer van de toekomst’ moet Israël een voorsprong geven bij komst tweede coronavirus golf

De ‘ziekenhuiskamer van de toekomst’, gebouwd in het Israel Center for Medical Simulation in Sheba Medical Center. Foto Sheba Medical Center

Het Sheba Medical Center heeft de ‘ziekenhuiskamer van de toekomst’ onthuld, waarin robots en Kunstmatig Intelligentie (AI) het grootste gedeelte van het zware werk zullen overnemen en artsen en verplegend personeel met gebruik van een Augmented Reality-bril bij een met een virus besmette patiënt weg kan blijven.

“We willen niet wachten met het integreren van de nieuwe technologieën omdat we ons proberen voor te bereiden op een gevreesde tweede golf van het coronavirus, ook al speelt de pandemie op dit moment een steeds kleinere rol in het Israëlische openbare leven”, zegt de persverklaring van het Shaba Medical Center.

Eyal Zimlichman van Sheba zegt dat “de technologieën die we introduceren en onlangs hebben geïntroduceerd, ons een voorsprong zullen geven in onze voorbereiding op een tweede golf”.

De “ziekenhuiskamer van de toekomst” bevat meer dan een dozijn technologieën die de afgelopen weken zijn ingezet of binnenkort in delen van het ziekenhuis zullen worden ingezet, vooral in de coronavirus afdeling met 450 bedden. Sheba heeft een rol gespeeld bij het ontwikkelen van enkele van de innovaties.

Het dinsdag gehouden webinar ‘HealthSpace 2030’, had de bedoeling om een ​​gesprek op gang te brengen over hoe patentzorg er over tien jaar uit zal zien. Het toonde beelden van artsen die een acteur behandelen die de rol speelt van de hypothetische 40-jarige coronavirus patiënt Joel Cohen. Een robot verbond hem voor een videogesprek met zijn vrouw, een sensor onder zijn matras bewaakte verschillende statistieken, een verpleegster gebruikte virtual reality-coaching om een ​​beademingsapparaat te repareren en kunstmatige intelligentie hielp artsen om een ​​verslechtering op te vangen voordat het gebeurde.

Een kenmerk van de nieuwe ziekenhuiskamer is een apparaat dat test op de patiënt uitvoert op basis van de instructies van een arts of verpleegkundige die via een scherm met hem praat. In de simulatie vertelde een arts de patiënt dat hij een thermometer en andere accessoires moest bevestigen om een ​​beeld te krijgen van zijn gezondheid.

Een acteur in de ‘ziekenhuiskamer van de toekomst’ van het Sheba Medical Center gebruikt een slimme thermometer om zijn temperatuur aan een arts door te geven. Foto Sheba Medical Center

Artsen in het Sheba hospitaal plaatsen op sommige afdelingen al sensoren onder matrassen om de hartslag, ademhalingsfrequentie en beweging te volgen, kunstmatige intelligentie verwerkt de gegevens en waarschuwt artsen als het erop lijkt dat de toestand van de patiënt verslechterd. “We krijgen dan 4-6 uur voordat de toestand verslechterd een signaal”, vertelde Zimmerman

Een ander waarschuwingssysteem, dat nog in ontwikkeling is door Sheba en een partner uit de particuliere sector, is een app die de stem van een patiënt bewaakt wanneer deze op zijn mobiele telefoon praat. Het kan veranderingen in de stem of ademhaling opvangen, wat erop kan duiden dat een verslechtering waarschijnlijk is, en het medische team waarschuwen als dit wordt gedetecteerd.

Omdat er bij het gebruik van zoveel technologieën altijd het risico op technische problemen is, bevat de nieuwe patiëntenkamer een functie waarmee technische ondersteuningsteams voor de verschillende apparaten artsen en verpleegkundigen kunnen helpen bij het oplossen van storingen door demonstraties te geven met augmented reality. Ze gebruiken daarbij de Microsoft HoloLens 2 ‘mixed reality smart glasses’.

Zimlichman zei dat augmented reality gedurende de hele pandemie is gebruikt en nuttig is gebleken, aangezien het een uitdaging is om technici in beschermende uitrusting uit te rusten om onderhoudswerkzaamheden aan virusafdelingen uit te voeren.

Bekijk hier alle coronavirus artikelen op joods.nl