“Als het Israëlische publiek de virus maatregelen blijft negeren, komen er harde maatregelen”

Netanyahu en Yuli Edelstein en Moshe Bar-Siman-Tov. Foto: via GPO

Premier Benjamin Netanyahu waarschuwde donderdag dat als het Israëlische publiek de voorschriften negeert om verspreiding van het coronavirus in te perken, dan ziet er niets anders op dan dat de regering ‘stevige maatregelen’ zal moeten nemen om de verspreiding van het coronavirus te stoppen.

Netanyahu maakte de opmerkingen tijdens een speciale afscheidsceremonie voor de vertrekkende directeur-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Moshe Bar-Siman-Tov, die vorige maand ontslag nam vanwege beschuldigingen van het aanbevelen van strengere beperkingen om COVID-19 te bestrijden, dan noodzakelijk zou zijn.

‘Er is geen andere manier dan dat het publiek zijn gedrag verandert. Zo niet, dan zullen we stevige maatregelen moeten nemen’, zei Netanyahu.

‘We zijn al gestopt met verdere heropening van de economie en werken eraan om ervoor te zorgen dat de stijgende besmettings curve wordt afgevlakt’, voegde hij eraan toe. “We zullen de nodige stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat de toename van infecties wordt gestopt, inclusief het toepassen van afsluitingen.”

Netanyahu prees Bar-Siman-Tov’s toewijding aan zijn werk, ondanks de harde kritiek die hij ontving van het publiek en andere ministers.

Moshe Bar-Siman-Tov. Foto: via GPO

‘Je kreeg te maken met golven van kritiek, soms erg wreed en gemeen. Je deed het rustig, de manier waarop je je tegen het publiek uitdrukte wekte vertrouwen en liet verantwoordelijkheid zien,’ aldus Netanyahu.

De vertrekkende gezondheidschef zei van zijn kant dat hij tot februari van dit jaar geloofde dat het werk dat gedaan werd tijdens het jaarlijkse griepseizoen van Israël het zwaarste was dat er was.

“Toen kwam het coronavirus,’ zei hij. “De campagne tegen het virus is nog niet voorbij en het wordt nog ingewikkelder. Het hangt af van beleid en leiderschap of we de komst van een tweede kunnen tegenhouden.”

Bar-Siman-Tov voegde er aan toe dat “ondanks dat we veel over het virus hebben geleerd, we nog steeds niets weten”.

Advertentie (4)