Ex-luchtmacht generaal gearresteerd tijdens anti-Netanyahu betoging

Amir Haskel tijdens zijn persconferentie. Screenshot Channel 13 nieuws

Amir Haskel, 66, de gepensioneerde generaal en piloot van de luchtmacht die vrijdagavond tijdens een protest tegen premier Benjamin Netanyahu werd gearresteerd, zei na zijn vrijlating op zondag dat zijn detentie “een grens had overschreden” .

‘Er is een lijn overschreden die niet mag worden overschreden. De reden voor mijn arrestatie was het verlangen om het protest tegen de persoon die van een misdaad werd beschuldigd, Benjamin Netanyahu, het zwijgen op te leggen ‘, vertelde Haskel zondagavond op een persconferentie. “In de morele staat Israël is het onmogelijk dat een persoon die van een misdaad wordt beschuldigd, premier zou zijn.”

“Als mijn arrestatie en de arrestatie van twee van mijn vrienden de vlam hebben aangestoken, was het de prijs waard”, voegde hij eraan toe.

De arrestatie van Haskel, samen met twee anderen, heeft hem veranderd in een symbool van de protestbeweging die zich verzet tegen de voortdurende heerschappij van Netanyahu. In het land worden regelmatig demonstraties gehouden. Demonstranten zwaaien met borden met de tekst “minister van misdaad” en roepen Netanyahu op om af te treden.

Tijdens de demonstratie voor de residentie van Netanyahu in Jeruzalem werden een aantal mensen gearresteerd omdat ze een weg zouden hebben geblokkeerd.

Haskel was daar niet bij, maar werd gearresteerd omdat hij een van de organisatoren van het protest zou zijn, volgens de politie.

“We zijn eenvoudige burgers, gearresteerd omdat ze een demonstratie hielden die een recht is in een democratische staat. Niemand zal ons dit meteen ontnemen ‘, zei Haskel op de persconferentie.

‘Ik had nooit gedacht dat ik de binnenkant van een gevangeniscel zou zien’, voegde hij eraan toe. En ik kan nu tegen Netanyahu zeggen “dat het best meevalt in de gevangenis”.

Tijdens de rechtszitting besloot de rechter dat Haskel en zijn twee mede demonstranten niet konden worden vastgehouden omdat “het recht op vrijheid van meningsuiting” daarmee zou worden aangetast.

De waarnemend politiechef van het land zei dat de politie van het incident zal leren. “De rol van de politie is om iedereen de vrijheid van meningsuiting en demonstratie toe te staan ​​en de openbare vrede en veiligheid te bewaren, dit, ongeacht het onderwerp van het protest, de identiteit van de demonstranten of hun mening, ” zei waarnemend commissaris Motti Cohen.

Advertentie (4)