Geen annexatie op 1 juli; Palestijnen bereid tot grenswijzigingen

Premier Mohammed Shtayyeh van de Palestijnse Autoriteit .Screenshot YouTube

Een brief van de Palestijnse Autoriteit die naar het internationale vredeskwartet werd gestuurd, schrijft de Palestijnse leiding bereid te zijn om de directe bilaterale onderhandelingen te hervatten vanaf het punt waar ze zijn gestopt in 2014.

In de brief staat verder dat de Palestijnen akkoord gaan met “kleine” territoriale concessies, volgens een tegenvoorstel in reactie op het vredesplan van de Amerikaanse president Trump.

Ook staat in de brief dat “het tegenvoorstel zou worden ingetrokken als Israël doorging met de annexatie van enig deel van het Palestijnse grondgebied”.

“Niemand heeft zoveel belang als de Palestijnen bij het bereiken van een vredesakkoord en niemand heeft zoveel te verliezen als de Palestijnen bij gebrek aan vrede”, valt te lezen in de vier pagina’s tellende brief aan het Kwartet van de Verenigde Naties, Verenigde Staten, Rusland en de Europese Unie.

“We zijn klaar om onze staat te hebben met een beperkt aantal wapens en een krachtig politiekorps om de openbare orde te handhaven”, staat in de brief. Verder gaan de Palestijnen akkoord dat het een internationale troepenmacht toezicht houdt op de naleving van een eventueel vredesverdrag.

De tekst stelt “kleine grenswijzigingen voor die onderling zijn overeengekomen, gebaseerd op de grenzen van 4 juni 1967”.

Ondertussen liet Premier Netanyahu tijdens de Likud factievergadering op maandag doorschemeren dat Israël niet zal beginnen met het annexeren van delen van de Westelijke Jordaanoever op 1 juli.

Volgens de Israëlische premier is het een gecompliceerd proces met veel diplomatieke en veiligheidsoverwegingen. Annexatie zou na 1 juli plaatsvinden.