Soldaat dient in dezelfde eenheid die haar familie vanuit Ethiopië naar Israël bracht (video)

stafsergeant Ortal Ayaso bij het vliegtuig dat haar familie naar Israël bracht. Screenshot YouTube

In 1991 stond Ethiopië op de rand van chaos. Als onderdeel van de inspanningen van de IDF om Ethiopische joden naar Israël te brengen, voerde de IDF drie uiterst geheime operaties uit waarbij ze duizenden Ethiopiërs naar Israël brachten.

De grootste operatie, Operatie Salomo, bracht 14.325 Ethiopische joden in slechts 36 uur met 34 vliegtuigen naar Israël.

Deze operatie bracht ook de familie van stafsergeant Ortal Ayaso naar Israël. Hoewel Ortal aanvankelijk in een andere militaire eenheid was geplaatst, was ze vastbesloten om in dezelfde eenheid te dienen die de vliegtuigen onderhouden die haar familie ooit naar Israël had gebracht.

Na meerdere keren te hebben gevraagd om overgeplaatst te worden, is Ortal een technicus bij de Israëlische luchtmacht geworden en werkt ze onder andere aan exact dezelfde vliegtuigen die haar familie heeft gered.