Het kersenpluk seizoen is in Israël weer begonnen

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Wat later dan gebruikelijk is het kersenpluk seizoen in Israël weer begonnen.

Na weken van thuis zitten is de verwachting dat de komende weekeinden duizenden mensen naar het noorden van land zullen trekken om kersen te gaan plukken. Deze kunnen tegen betaling mee naar huis worden genomen.

Uit ervaring kan ik zeggen dat het leuk is om te doen. Je gaat naar een van de vele kersenboomgaarden in de Galil of de Golan, zoekt tegen betaling een bakje uit, afhankelijk van de grote tussen NIS 25 (€ 6,50) en NIS 40 € 10) en loopt door de boomgaard om zelf kersen te plukken.

BEIT JANN

WikipediaCommons

Dit Druzische dorp in Galilea ligt op de hoogste heuvel in de regio. Vanaf de top van de heuvel heb je een prachtige uitzicht op de vallei beneden je. Naast het plukken van kersen, kan je deelnemen aan een rondleiding over het dorp Beit Jann, de lokale bewoners en hun kersenboomgaarden.

BUSTAN BERESHIT

De kersen boomgaard in Ein Zivan / Bustan Bereshit

In de Golan zijn er tal van boomgaarden die uit hun voegen barsten van de rijpe kersen. Een van de mooiste is Bustan Bereshit / Ein Zivan gelegen in de buurt van de grens met Syrië. Bezoekers zijn welkom om hun bakje met verse kersen te vullen en te eten tijdens het plukken. Als je klaar bent met plukken, kun je bovendien een tentoonstelling gaan bekijken met oude landbouwwerktuigen. Kinderen kunnen genieten van leuke attracties zoals een touwpark, grote opblaasbare glijbanen, een kinderboerderij en ATV’s.

KATIF ODEM

Screenshot YOuTube

Niet ver van Bustan Bereshit vind je Moshav Ode aan de voet van de berg Katif Odem. Hier kun je een verscheidenheid aan kersen en andere seizoensgebonden wilde bessen plukken, waaronder bramen, frambozen, bosbessen, kruisbessen, moerbeien en aardbeien. Al het fruit is vrij van pesticiden en bezoekers zijn gedurende de maand juni welkom de bessen rechtstreeks uit de bomen te plukken en te eten.

PAARDEN EN KERSENBOERDERIJ

Screenshot YouTube

Een andere attractie in Moshav Odem is de paarden en kersenboerderij waar je zure kersen kunt plukken die worden gebruikt om vishniak (kersenlikeur) te maken. Als je klaar bent met het plukken van kersen kun je picknicken in de schaduw van de bomen of spelen met de dieren in de kinderboerderij.

DUVDEVAN SHEBAGOLAN

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Het kersenpluk seizoen komt op zijn hoogtepunt bij Duvdevan Shebagolan in Moshav Sha’al. De takken zijn zwaar met rijp fruit en bezoekers mogen deelnemen aan het plukken van kersen, wilde bessen, appels, perziken en nectarines. De eigenaren van Duvdevan Shebagolan laten graag de gasten kennis maken met wat ze daar al meer dan 30 jaar verbouwen. Er zijn tal van schaduwrijke plekken om te genieten van ijslolly’s of een koud / warm drankje. Bij binnenkomst krijgen bezoekers instructies, manden en ladders, waarmee ze hoog in de bomen fruit kunnen plukken. Wie geen zin heeft om naar huis te gaan kan overnachten op de camping.

EL ROM

Ter illustratie. Screenshot YouTube

De kersenboomgaarden in Kibbutz El Rom zijn de hoogst gelegen boomgaarden van in Israël. Bezoekers kunnen een keus maken uit negen verschillende soorten kersen.

Advertentie (4)