In ruil voor einde aan ballon-terreur draagt Israël 50 miljoen dollar over aan Gaza

Ballonnen terreur eenheid aan het werk. Screenshot YouTube

Volgens de altijd goed ingevoerde Libanese krant Al Akhbar heeft Israël ermee ingestemd om 50 miljoen dollar via Qatar over te dragen aan de Gazastrook in ruil voor de belofte van Hamas om niet langer ballonnen met explosieven over de grens te sturen.

Het bedrag is gelijk aan twee termijnen van de maandelijkse betaling van Qatar aan de kustenclave. Met het geld kunnen sociale projecten worden voortgezet die de Golfstaten hebben opgestart

De overeenkomst werd bemiddeld tussen de gezant van Qatar in Gaza, Mohammed al-Emadi en de speciale coördinator van de VN voor het Midden-Oosten Nikolai Mladenov. De twee hebben toegezegd dat de hulp deze week zal worden verleend, maar er is geen datum vastgesteld

De overeenkomst komt nadat Palestijnse militanten in Gaza vorige week weer ballonnen met brandbaar materiaal en explosieven naar Israël begonnen te sturen.

Vrijdag werd vanuit het vluchtelingenkamp Al-Bureij in het centrum van de Gazastrook een cluster van ballonnen gelanceerd. Geen van de ballonnen kwam op Israëlische grondgebied terecht.

Volgens Hamas woordvoerder Salah al-Bardawil is de praktijk hervat vanwege Israëls plan om delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren. Gedreigd werd dat de lancering van ballonnen met explosief of brandbaar materiaal geleidelijk zou toenemen als Israël doorgaat met de annexatie van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

Of het de bedoeling was dat ook die andere ballonnen in Gaza terecht zouden komen werd er niet bijgezegd.

Advertentie (4)