Israël zoekt nieuwe groeimotor in ontwikkeling autonome voertuigen & kwantum-technologieën

Tesla model 3 zelfrijdende auto. Foto Tesla

Israël gaat de innovatie op het gebied van autonome voertuigen, kwantum-technologieën en geavanceerde materialen een vliegende start geven door wetenschappers en experts uit de industrie ertoe te brengen hun beste ideeën op de markt te brengen.

De bedoeling is om naast de hightech industrie, van deze industrieën de volgende groeimotor van het land van te maken.

Om dit voor elkaar te krijgen heeft de Israel Innovation Authority de oprichting van drie consortia uit de industrie en de academische wereld goedgekeurd. Zij zullen over een periode van drie jaar in totaal 150 miljoen shekel (39 miljoen euro) ontvangen voor onderzoek.

Het idee is om voorbereid te zijn op een tijd waarin slimme auto’s hun intrede hebben gemaakt, productieprocessen steeds meer afhankelijk zijn van geavanceerde materialen en het moeilijker en duurder is geworden om informatie goed te beveiligen.

Het Andromeda Consortium, bestaande uit industriële reuzen waaronder Israel Aerospace Industries en Elbit Systems, evenals startups zoals Cognata, wil systemen ontwikkelen om autonome wagenparken in stedelijke en niet-stedelijke gebieden te besturen met kunstmatige intelligentie.

Het Quantum-communicatieconsortium streeft ernaar quantum-encryptie te verbeteren en de kosten te verlagen. Het consortium zal zich richten op onderzoek en ontwikkeling van kwantumcommunicatietechnologieën in drie categorieën: communicatiesystemen voor serverfarms; gegevens overdragen van een enkel communicatiekanaal naar een netwerk; en het ontwikkelen van een veilig communicatiesysteem voor het verzenden van encryptiesleutels.

Bedrijven als Mellanox Techlonogies Ltd. en OpSys-Tech, een fabrikant van Lidar en glasvezeltechnologie, maakt deel uit van dit consortium. Ze worden vergezeld door onderzoekers van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, het Technion-Israel Institute of Technology en andere instellingen.

Het derde consortium, het Advanced Materials Processing Consortium, gaat lasertechnologieën voor de Israëlische metaalindustrie op de markt brengen. Hiermee worden nauwkeurigere en flexibelere operaties voor industriële doeleinden mogelijk gemaakt, waardoor Israël minder afhankelijk is van het buitenland.

Het consortium bestaat uit onderzoekers aan universiteiten die zullen samenwerken met bedrijven en startups, waaronder Plasan Sasa Ltd., Rafael Advanced Defense Systems, Israel Aerospace Industries, Bet Shemesh Engines, Israel Shipyards, Sivan Technologies en Ophir Optronics.

Advertentie (4)