Opnieuw een rechter van het Hooggerechtshof bedreigd

Rechter Uzi Vogelman. Foto Supreme court

Een dag nadat rechter Anat Baron van het Hooggerechtshof van Israël, twee bedreigende berichten had gekregen, diende haar collega rechter Uzi Vogelman ook een klacht in bij de politie.

Er waren stickers met de tekst ‘Joods bloed is niet goedkoop’ op zijn brievenbus geplakt. De slogan, populair bij rechtse activisten, zou een duidelijke verwijzing zijn naar een recente rechtszaak waarin zowel Vogelman als Baron deel uitmaakten van een gerechtelijk panel. Zij verwierpen de sloop van het huis van een Palestijnse verdachte na de moord op Yeshiva-student Dvir Sorek vorig jaar op de Westelijke Jordaanoever.

Volgens de Israëlische nieuwszender Channel 13 is de speciale politie-eenheid Lahav 433 de zaak aan het onderzoeken. Verwacht wordt dat de bedreigingen tegen beide rechters verband met elkaar houden.

Volgens de Israëlische media moet de mogelijkheid niet worden uitgesloten dat de constante aanvallen van premier Netanyahu op de rechterlijke macht aan deze bedreigingen bijdragen. De situatie wordt al vergeleken met de periode voor de moord op Yitschak Rabin.

Kanttekening hierbij is wel dat beide rechters geen zitting hebben in het strafproces tegen Netanyahu en dat de bedreigingen verwijzingen bevatten naar de eerder genoemde andere zaak.

Advertentie (4)