Duizenden demonstreerden tegen Netanyahu; geweld gebruikt door zijn aanhangers

Demonstratie in jeruzalem. Screenshot Channel 13 nieuws

Door heel Israël is zaterdagmiddag-en avond gedemonstreerd tegen premier Netanyahu waarbij hij werd opgeroepen snel af te treden. Verschillende aanhangers van Netanyahu gebruikten geweld tegen demonstranten, iets wat voorheen niet was voorgekomen.

Zaterdag was een dag van demonstraties tegen premier Netanyahu om hem te dwingen af te treden. Door heel Israël stonden zaterdagmiddag demonstranten op minstens 22 viaducten over snelwegen, met zwarte vlaggen en potten en pannen waar geluid mee werd gemaakt.

Het aantal demonstranten neemt wekelijks toe en breidt zich langzaam over het hele land uit, maar zaterdag was de eerste keer dat aanhangers van de premier geweld gebruikten tegen demonstranten.

Demonstraties werden live op de tv kanalen uitgezonden. Screenshot Channel 13 nieuws

In Jeruzalem namen volgens schattingen zo een 5.000 mensen deel aan de demonstratie in de buurt van de residentie van Netanyahu.

Met gebruik van trommels, toeters pannen en deksels en geschreeuw en gezang werd Netanyahu op geroepen af te treden.

‘Ze hebben van de armen gestolen om aan de rijken te geven, wat een corrupte regering!’ zongen demonstranten, terwijl het lawaai van de menigte tot een oorverdovend gebrul steeg.

Demonstranten droegen borden met de tekst ‘Bibi, laat mijn volk gaan’ en ‘Crome Minister’. Anderen zwaaiden met Israëlische vlaggen of sloegen op trommels en bliezen op toeters.

“Het doel hier is dat de regering niet langer zal worden geleid door corrupte mensen”, vertelde Ilona Harpaz, een demonstrant die de gezangen met een megafoon leidde, aan The Jerusalem Post . ‘Ze zien eerst zichzelf en later de mensen”.

Ook werd de leus gehoord dat “het land behoort aan de mensen toe, niet aan corrupte leiders”.

Er deden zich deze keer, in tegenstelling tot afgelopen donderdag, geen gewelddagige incidenten voor.

Demonstratie in Ceasaria. Screenshot Channel 13.

Voor het eerst werd er ook gedemonstreerd in Ceasarea, in de buurt van de woning van Netanyahu.

Ook daar waren duizenden demonstranten aanwezig die luidkeels Netanyahu opriepen om te vertrekken.

Ook in Tel Aviv werd weer door duizenden Israëlis gedemonstreerd tegen Netanyahu, alsook in een aantal andere plaatsen in het land.

In Shaar Hanegev, niet ver van de grens met Gaza, werd een demonstrant in zijn nek gestoken toen een groep aanvallers demonstranten aanviel die zich op een snelwegviaduct hadden verzameld om tegen Netanyahu te demonstreren.

De man, die werd geïdentificeerd als een 40-jarige inwoner van Kibboets Gavim, werd later in het ziekenhuis behandeld voor lichte snijwonden aan zijn nek.

Hij vertelde aan de Ynet nieuwssite dat zo’n 15 tot 20 jongeren in een groep auto’s verschenen en de ongeveer 30 demonstranten op het viaduct, waaronder kinderen uit het niets begonnen aan te vallen.

‘Ze vielen de demonstranten aan met trappen en stoten, verscheurden de borden en duwden ons de weg op’, zei hij.

In Ramat Gan, ten oosten van Tel Aviv, zei een man dat hij en zijn zoon die protesteerden in de buurt van de Aluf Sade Junction, met pepperspray werden bespoten vanuit een auto die langzamer ging rijden.

In Jeruzalem werden demonstranten in Lincoln street gewelddadig aangevallen door in het zwart geklede aanhangers van Netanyahu, terwijl even later in diezelfde straat een 27-jarige man werd gearresteerd die in het bezit was van pepperspray en een fakkel. In totaal zijn tot nu toe drie mensen wegens geweld gearresteerd, deelde de Israëlische politie mee.

De politie, die is bekritiseerd vanwege wat volgens sommigen hardhandige tactieken die tijdens eerdere bijeenkomsten tegen demonstranten werden ingezet, wachtte tot later dan normaal voordat in Jeruzalem werd begonnen met het ontruimen van het gebied rond Netanyahu’s residentie.

Dit kwam nadat politiebronnen op Channel 12 en Channel 13, vertelden dat ze niet van plan waren om krachtigere tactieken tegen demonstranten te gebruiken, ondanks de gemelde druk van de minister van Openbare Veiligheid en vertrouweling van Netanyahu, Amir Ohana, die eiste dat er meer geweld tegen de demonstranten zou worden gebruikt.