IDF brengt extra troepenversterkingen naar grens met Syrië

Commandant van het Northern Command, generaal-majoor Amir Baram, tijdens een bijeenkomst met de hoofden van de lokale autoriteiten op vrijdag. Foto IDF woordvoerders Unit.

Na de dreigementen van Hezbollah dat ze wraak zouden nemen voor de dood van een van hun strijders die eerder in de afgelopen week omkwam bij een aan Israël toegeschreven luchtaanval op Iraanse doelen ronde de Syrische hoofdstad Damascus, werden vrijdagochtend explosies gehoord en werden een huis en een auto aan de Israëlische kant an de grens, in de Druzenstad Majdal Shams door granaatscherven getroffen waarbij ze lichte schade opliepen.

De oorzaak was naar verluidt ofwel luchtafweergeschut op een IDF-observatieballon, ofwel een artilleriegranaat,die mogelijk per ongeluk vanuit Syrië op Israël werd afgevuurd.

Daarop hebben Israëlische gevechtshelikopters vrijdagavond laat verschillende militaire doelen in het zuiden van Syrië getroffen die tot het Syrische leger behoren, aldus het Israel Defense Forces.

De doelen waren onder meer “observatieposities en instrumenten voor het verzamelen van inlichtingen binnen Syrische posten”, aldus het leger.

Volgens het Syrische staatspersbureau SANA zijn bij de Israëlisch aanvallen twee soldaten gewond geraakt en zouden er drie locaties zijn geraakt die branden hebben veroorzaakt.

“De IDF houdt het Syrische regime verantwoordelijk voor de brand tegen Israël eerder op de dag”, zei het leger in een verklaring. “De IDF zal vastberaden blijven opereren en zal reageren op elke schending van de Israëlische soevereiniteit.”

Temidden van de oplopende spanningen heeft de voorzitter van de gezamenlijke stafchefs van de Amerikaanse strijdkrachten (CJCS), generaal Mark A. Milley een onaangekondigd bezoek gebracht aan de vliegbasis Nevatim.

Dit is het tweede bezoek van de generaal aan Israël in zijn huidige functie, waar hij een ontmoeting had met minister van defensie Benny Gantz, de opperbevelhebber van de IDF, luitenant-generaal Aviv Kohavi en Mossad-directeur Yossi Cohen, samen met andere hoge Israëlische militairen.

Israëlische televisiecommentatoren speculeerden over de mogelijke betekenis van het bezoek, met name over de dreiging van Iran en zijn Libanese bondgenoot Hezbollah.

Eerder op vrijdag versterkte de IDF haar verdediging langs de noordgrenzen van het land, uit bezorgdheid dat de terreurgroep Hezbollah mogelijk een vergelding tegen militaire doelen langs de grens zal uitvoeren en “waarschuwde Beiroet dat het de verantwoordelijkheid zou dragen voor elke mogelijke Hezbollah aanval”, aldus een verklaring van de IDF woordvoerder.

“In het licht van een situatiebeoordeling door de IDF en in overeenstemming met het defensieplan van het Noordelijk Commando, zal de inzet van de IDF veranderen in zowel de militaire als de civiele arena met als doel de verdediging langs de noordgrens te versterken”, zei de IDF in een verklaring .

Zo zijn er vrijdagavond rond 20.00 uur langs een aantal snelwegen wegversperringen aangebracht om te voorkomen dat op bepaalde wegen militaire voertuigen rijden die kwetsbaar zijn voor aanvallen van antitankraketten die vanuit Libanon of Syrië kunnen worden afgevuurd.

Toegang tot sommige gemeenschappen waar het leger aanwezig is en zou kunnen worden blootgesteld aan aanvallen, werd ook geblokkeerd door IDF-voertuigen. Aangezien het leger beoordeelde dat Hezbollah van plan was alleen IDF-doelen aan te vallen, kunnen burgervoertuigen vrij door het gebied reizen.

Momenteel zijn er geen beperkingen in civiele gebieden die verband houden met verkeer of toeristische locaties in het noorden van Israël. Landbouwwerkzaamheden in een klein aantal velden naast het veiligheidshek kunnen wel beperkt zijn.