Gecontroleerde hoeveelheden medische cannabis verlicht de pijn

Syge inhaler. Foto Syge

Israëlische wetenschappers hebben in een nieuwe onlangs gepubliceerde klinische studie aangetoond dat gecontroleerde, geïnhaleerde doses THC – het belangrijkste psychoactieve bestanddeel van cannabis – pijn bij chronisch zieke patiënten effectief kan verlichten.

Het dubbelblinde, placebo-gecontroleerde onderzoek werd uitgevoerd tussen maart 2016 en juli 2017 met 25 patiënten van gemiddeld 48 jaar op de afdeling Pijnonderzoek van de Rambam Health Care Campus in Haifa. Het onderzoek vond plaats in samenwerking met het Israëlische medische bedrijf Syqe Medical, de ontwikkelaar van inhalatoren voor medicinale planten van farmaceutische kwaliteit.

De apparaten werden gebruikt in de cannabisstudie, die in mei werd gepubliceerd in het peer-reviewed medische tijdschrift The European Journal of Pain. De resultaten toonden aan dat inademing van 0,5 mg (500 microgram) of 1 mg (1 milligram) THC bijdroeg tot “een significante vermindering van de pijnintensiteit vergeleken met de uitgangswaarde en 150 minuten stabiel bleef”.

De proef onderzocht de THC-waarden in het bloed, pijnverlichting, cognitieve functies en psycho-activiteit. Volgens de onderzoekers waren de nadelige effecten van THC “meestal mild en verdwenen ze spontaan”. Verder werd er ‘geen bewijs voor consistente stoornissen in cognitieve prestaties’ gevonden.

Opgericht in 2011 door Perry Davidson, ontwikkelde Syqe Medical twee varianten van zijn nieuwe inhalator – een voor individuen en een voor medische instellingen die bestaat uit een zorgverlener interface voor professioneel gebruik in de gezondheidszorg. Het apparaat biedt patiënten nauwkeurige doseringen die ook op afstand door artsen kunnen worden toegediend.

De inhalatoren zijn goedgekeurd door het Israëlische Ministerie van Volksgezondheid en worden op de markt gebracht door de Israëlische farmaceutische multinational Teva. De CE-goedkeuring van het bedrijf in Europa is in behandeling en goedkeuring door de FDA wordt voorbereid.

“We kunnen uit de onderzoeksresultaten concluderen dat een lage doses cannabis gewenste effecten kan hebben, terwijl cognitieve verzwakkingen worden vermeden. Dit draagt aanzienlijk bij ​​aan het dagelijks functioneren, de kwaliteit van leven en de veiligheid van de patiënt”, zegt professor Eisenberg, tevens decaan van de faculteit Geneeskunde aan het Technion-Israel Institute of Technology.

De onderzoekers schreven dat “de inhalator een lage en nauwkeurige doses THC levert, waardoor de toediening van geneesmiddelen op basis van geïnhaleerde cannabis volgens hoge farmaceutische normen mogelijk is. Deze lage doses THC kunnen veilige en effectieve pijnstilling veroorzaken bij patiënten met chronische pijn.”

Het stelt patiënten in staat om de optimale balans te vinden tussen symptoomverlichting en gecontroleerde bijwerkingen, waardoor patiënten hun kwaliteit van leven kunnen terugkrijgen, merkten de auteurs op, eraan toevoegend dat de afgemeten dosis cannabis inhalator “de individualisering van medicinale cannabisregimes mogelijk maakt” die kan worden geëvalueerd op verschillende niveaus.