Netanyahu: “Israël verkeert in een noodtoestand door het coronavirus”

Premier Netanyahu. Foto GPO

Nadat eerder op de dag de Palestijnse president Abbas voor dertig dagen de noodtoestand heeft aangekondigd voor de Palestijnse gebieden, zei premier Netanyahu tijdens de wekelijkse kabinetsvergadering dat “Israël in een noodtoestand verkeert”, door de grote dagelijkse stijging van het aantal nieuwe coronavirus besmettingen.

Israël kent op zondag 11.024 actieve besmettingen, het hoogste aantal sinds de coronavirus pandemie begon.

Opvallend is dat de meeste besmettingen voorkomen in ultraorthodoxe gemeenschappen en wijken, gevolgd door de Arabisch-Israëlische gemeenschappen en op derde plek onder jongeren die veelal de regels voor het houden van twee meter afstand en het dragen van een mondkapje aan hun laars lappen.

Netanyahu zei dat de Wereldgezondheidsorganisatie onlangs het Midden-Oosten heeft aangewezen als coronavirus-hotspot, waarbij het Israël ditmaal niet “uitsluit”.

“We bevinden ons in een noodtoestand en kunnen de wetgeving over het nemen van maatregelen tegen verdere verspreiding van het coronavirus niet verder uitstellen. We moeten ermee doorgaan om de verspreiding van het virus te stoppen”, zei Netanyahu aan het begin van de wekelijkse kabinetsvergadering. “We zullen stappen moeten zetten die verder gaan dan wat er vorige week tijdens de coronavirus-kabinet bespreking was afgesproken.”

‘We zitten midden in een hernieuwde aanval van het coronavirus en zien – waar ik al eerder voor heb gewaarschuwd – dat de uitbraak gepaard gaat met een toename van het aantal ernstige gevallen, waardoor het Ministerie van Volksgezondheid zal worden uitgedaagd.” Er zijn op zondag 86 ernstige gevallen bekend waar dat precies een maand gelden er 29 waren.

De premier voegde eraan toe dat de regering de komende dagen een financieel reddingsplan zal presenteren voor eigenaren en werknemers van bedrijven, wier levensonderhoud het meest wordt geschaad door de sluitingen van bedrijven en ontslagen als gevolg van de coronacrisis.

Netanyahu zal later op zondag het coronavirus-kabinet bijeenroepen om te praten over het opleggen van enkele nieuwe beperkingen aan restaurants, cafés en clubs.

Vorige week stemde de regering in om alle openbare evenementen, inclusief concerten en bruiloften, te beperken tot maximaal 50 personen. Overige sociale bijeenkomsten zijn nu beperkt zijn tot maximaal 20 deelnemers.

Ondertussen waarschuwde de onderminister van Volksgezondheid Yoav Kisch tijdens een bijeenkomst van de Knesset-commissie die zich met de gevolgen van het coronavirus bezighoudt, voor een mogelijke “super-ernstige” stijging van COVID-19 gevallen als er geen onmiddellijke beperkingen worden ingevoerd.

“We staan ​​voor een lange uitputtingsoorlog nu het aantal zieken in 10 dagen verdubbeld. Er is een groter aantal nieuwe ernstige gevallen. De infecties verspreiden zich over het hele land. We moeten actie ondernemen en grote sociale bijeenkomsten aanzienlijk beperken”, aldus Kisch.

“Als we dit niet doen, kan de prijs die we binnen twee weken betalen dramatisch zijn. Nu is het punt bereikt om dit duidelijk te maken. Alle beperkingen zijn bedoeld om een ​​nieuwe lockdown te voorkomen. Ik voel de pijn van iedereen, maar als we deze belangrijke maatregelen vandaag niet nemen, zullen we morgen een veel ernstigere prijs betalen op het gebied van gezondheid en economie”, aldus de Israëlische onderminster.

Bekijk hier alle coronavirus artikelen op joods.nl

Advertentie (4)