Zaterdag opnieuw bijna duizend nieuwe besmettingen in Israël

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Terwijl op vrijdag het aantal nieuwe besmettingen uitkam op 1.130, weerden er zaterdag 977 nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld. Net voor middernacht melde het ministerie van Volksgezondheid nog eens 138 nieuwe patiënten zodat er totaal sinds vrijdagavond 1.115 nieuwe besmettingen zijn bijgekomen. Ook overleden er vier patiënten waardoor het aantal doden nu op 330 staat.

Er zijn nu 11.024 actieve besmettingsgevallen in Israël, waarvan er 84 in ernstige conditie, met 32 daarvan die aan de beademing liggen.

Van de overige patiënten zijn er 74 met matige klachten, de rest heeft milde symptomen of was asymptomatisch.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid werden er op vrijdag 20.912 personen getest op het virus, op zaterdag waren dat er 15.100.

Te midden van de stijging van het aantal besmettingen, ontvingen duizenden Israëli’s berichten waarin ze werden geïnstrueerd in quarantaine te gaan nadat de Knesset het gebruik van controversiële bewakingsmaatregelen voor het opsporen van coronavirus dragers en degenen met wie ze contact hadden, hernieuwde.

Veel Israëli’s die de berichten ontvingen, belden het ministerie van Volksgezondheid om in beroep te gaan, maar konden vanwege het grote aantal bellers niet doorkomen, aldus het rapport. Iedereen die geen officiële toestemming heeft gekregen om van quarantaine te worden vrijgesteld, moet zichzelf gaan isoleren.

Channel 12 zei dat de regering mogelijk op zondag nieuwe maatregelen en beperkingen zouden opleggen aan het aantal mensen in evenementenhallen, restaurants en bars, en dat het aantal aanwezigen waarschijnlijk beperkt zal worden tot 50 personen.

De politie zei dat ze de afgelopen dag 3.097 boetes hebben uitgedeeld aan Israëliërs die naar verluidt de beperkingen hebben overtreden, zoals het niet dragen van een mondkapje en het niet houden van de twee meter sociale afstand.

In Jeruzalem braken in de ultraorthodoxe wijk Mea Shearim zaterdagavond ongeregeldheden uit nadat de politie een vrouw op de bon had geslingerd wegens het niet dragen van een mondkapje. Twee personen zijn gearresteerd.

De minister van Veiligheid en Politie is in quarantaine gegaan nadat bleek dat tijdens een bijeenkomst afgelopen donderdag het hoofd van de grenspolitie besmet bleek met het virus.

In de Palestijnse gebieden neemt het het aantal besmettingen ook razendsnel toe, met 528 nieuwe besmettingen, waarbij werd gezegd dat de situatie in en en rond Hebron ‘out of control’ is.

Waarschijnlijk zal dan ook de lockdown voor dat gebied die voor vijf dagen geldt, worden verlengd.

In Oost-Jeruzalem werden 33 nieuwe besmettingsgevallen gemeld, zodat er nu 3.360 actieve gevallen van coronavirus op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook.

Alleen al in regio Hebron werden 2.749 actieve besmettingen gemeld.

Het zogenaamde corona kabinet komt later vandaag in Jeruzalem bij elkaar om mogelijk nieuwe beperkingen in Israël te bespreken.