Hadassa ziekenhuis laat herstelde coronavirus-patiënten helpen als vrijwilliger

Een herstelde coronavirus patiënt helpt een zieke patiënt. Foto Hadassah University Hospital.

Hadassah-Universitair Medisch Centrum in Jeruzalem is het eerste bekende ziekenhuis ter wereld dat herstelde coronavirus-patiënten gebruikt om hulp te bieden aan degenen die momenteel besmet zijn met het virus.

Afgelopen woensdag lanceerde het ziekenhuis een programma om deze vrijwilligers, die waren benaderd met de hulp van de haredi (ultraorthodoxe) non-profitorganisatie Yad Avraham, in staat te stellen patiënten in matige of ernstige toestand te bezoeken die anders geïsoleerd zouden zijn.

De vrijwilligers bieden persoonlijke hulp, bijvoorbeeld door patiënten een kopje thee te brengen of gewoon een luisterend oor te lenen. Ze geven de patiënten ook eenvoudige mobiele telefoons, waarmee zieke patiënten contact kunnen onderhouden met familie en vrienden.

Prof. Zeev Rotstein, hoofd van het Hadassah ziekenhuis, zei dat het ziekenhuis tijdens de eerste virusgolf zag hoe moeilijk het was voor geïsoleerde patiënten om mentaal met de situatie om te gaan. Hij zei dat gezelschap vooral van cruciaal belang is voor oudere patiënten zonder familie.

De vrijwilligers hadden allemaal meer dan een maand geleden het coronavirus en na hun herstel waren ze negatief voor het virus maar positief voor antilichamen getest, wat betekent dat ze immuun zijn voor het krijgen van corona. In veel gevallen zijn dit dezelfde vrijwilligers die via Hadassah plasma hebben gedoneerd, dat wordt gebruikt voor de behandeling van ernstig zieke patiënten.

Vrijwilligers komen de kamers binnen met volledig persoonlijke beschermende pakken en worden geïnformeerd over de gevaren.

Hadassah zal het programma twee maanden testen om de effectiviteit te bepalen. Het ziekenhuis zei dat als het proefprogramma succesvol is, het hoopt extra vrijwilligers te werven die kunnen dienen bij andere ziekenhuizen in het hele land.