Hezbollah probeerde via een vrouw Israëlische burgers te rekruteren

Beiroet Hamud met haar man Bilal Bizari, beiden werken voor Hezbollaf. Foto: Shin Beth<br />

De Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet heeft na een uitgebreid onderzoek bekend gemaakt dat terreurorganisatie Hezbollah heeft geprobeerd via een vrouw Israëlische burgers te rekruteren voor spionage- en terreuractiviteiten in Israël.

De Hezbollah-cel en de identiteit van Hezbollah-rekruten werden ontdekt na de arrestatie op 6 juni van twee Israëlische burgers en hun daaropvolgende ondervraging door de Shin Bet. De twee zijn afkomstig uit de in noord-Israël gelegen Arabische stad Majdal Krum.

Uit het onderzoek is gebleken dat een vrouwelijke Israëlische burger, Beiroet Hamud uit Majdal Krum, die momenteel in Libanon woont met haar echtgenoot Bilal Bizari, namens Hezbollah opereert.

Hamud werkt als journalist voor de krant Al-Ahkbar, die is aangesloten bij de terreurgroep, en als onderdeel van haar werk voor Hezbollah probeert ze samen met haar echtgenoot Israëlische burgers te werven om voor de terreurorganisatie te werken.

Volgens de Shin Bet was Hamud in 2013 al eens ondervraagd door veiligheidstroepen op verdenking van contact met Hezbollah-activisten die ze in 2008 had ontmoet op een conferentie in Marokko en tijdens een andere conferentie in 2012 in Tunesië. Na de ondervraging in 2013 verhuisde ze naar Libanon, waar ze met Bizari trouwde.

In december 2019 ontmoette Hamud twee Arabisch-Israëlische vrouwen in Turkije die later werden ondervraagd door de Shin Bet, omdat het vermoedden was dat tijdens het bezoek een poging was gedaan om hen (door Hamud en haar man) voor Hezbollah te rekruteren.

Als onderdeel van het onderzoek werd vastgesteld dat de twee vrouwen Hamud inderdaad hadden ontmoet. Informatie over de bijeenkomst in Turkije en de wijze hoe Hezbollah via Hamud en haar man opereert om meer Israëli’s te rekruteren voor Hezbollah-activiteiten, werd ook bevestigd.

Nadat het onderzoek was afgerond, werden de twee vrouwen onder beperkende voorwaarden vrijgelaten. Zo mogen ze Israël niet verlaten.

Als onderdeel van de inspanningen op het gebied van terrorismebestrijding, verklaarde de Shin Bet dat de organisatie contact opnam met Bilal in Libanon en hem waarschuwde dat Israël weet dat ze rekruteren voor Hezbollah. Bilal en zijn vrouw zouden door de binnenlandse veiligheidsdienst van Israel zijn gewaarschuwd dat ze moeten stoppen met hun pogingen om Israëlische burgers te rekruteren.

“De Shin Bet zal resoluut blijven werken aan het volgen en tegengaan van spionage- of terreuractiviteiten door Hezbollah en het uitbuiten door hun van het Israëlische staatsburgerschap in dit kader”, zegt de veiligheidsdienst in een verklaring.

Advertentie (4)