HighTech exits in Israël sinds jaren gedaald door invloed COVID-19 pandemie

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Uit een nieuw rapport van IVC Research Center , een onderdeel van advocatenkantoor Meitar Law Offices, blijkt dat exits van Israëlische technologiebedrijven, gedefinieerd als fusies en overnames of beursintroducties van aandelen, in de eerste helft van dit jaar met bijna 60 procent in dollars daalden tot het laagste niveau in zes jaar, als gevolg van de gevolgen van de coronavirus pandemie.

In de eerste helft van 2020 waren er 52 exits (inclusief IPO’s, fusies en overnames en buy-outs) blijkt uit het rapport, met een totale waarde van $ 5,82 miljard, tegenover 77 exits met een totale waarde van $ 14,3 miljard in de eerste helft van 2019. Dit is de sterkste daling in de afgelopen zes jaar, zei IVC in een verklaring.

Daarbij moet worden opgetekend dat in de eerste helft van 2019 de overname zat van Mellanox Technologies Ltd. door Nvidia Corp ter waarde van $ 7 miljard, die de cijfers aanzienlijk vertekent. Exclusief die deal en rekening houdend met alleen deals tot $ 5 miljard, is de afname in exits dit jaar een meer gematigde 22%, zei IVC.

De gegevens ondersteunen wat er in de branche wordt gevoeld, zegt IVC. In het licht van de crisis beschermen investeerders en kopers marktaandeel en inkomsten en behouden ze hun geld, in plaats van kapitaal in te zetten bedrijven over te nemen.

Ook is het ‘uitdagender’ dan voorheen om fusie- en overname- (M&A) onderhandelingen te voeren, en onzekerheid vertroebelt zelfs de ondertekende transacties.

Bedrijven op het gebied van digitale gezondheidszorg, financiële technologieën en digitale diensten in het algemeen, die hebben geprofiteerd van de pandemie, omdat lockdowns een vraag naar meer digitale diensten hebben gecreëerd, zullen waarschijnlijk, en hopelijk, de basis zijn voor exits in de komende jaren, aldus het rapport.

In de eerste helft van 2020 was er één buyout-deal, drie IPO’s en 48 M&A deals. Een buy-out is een verwerving van een meerderheidsbelang of het geheel van een bedrijf door een financiële investeerder of een consortium van investeerders, zoals private equity-fondsen, volgens IVC-Meitar-criteria.

Top-exit deals in de eerste helft van het jaar waren onder meer de overname van $ 900 miljoen van de Israëlische startup Moovit door Intel Corp., de overname van Armis door Capital G en Insight Partners voor $ 1,1 miljard, de overname van CheckMarx door Hellman & Friedman voor $ 1,15 miljard, en de overname van CyberX door Microsoft voor $ 165 miljoen.

De drie IPO’s in de eerste helft van het jaar waren van Ayala Pharmaceuticals en Polypid op de Nasdaq en SaverOne op de beurs van Tel Aviv.

Advertentie (4)