Israëlische studie “verandering in hartvorm bevordert de verspreiding van kanker”

Professor Ami Aronheim (L) en Dr. Shimrit Avraham van de Technion. Foto door Nitzan Zohar / woordvoerder Technion

Hoewel het verband tussen hartaandoeningen en kanker al een tijdje in de literatuur wordt opgemerkt, waren de effecten van “cardiale hermodellering” nog niet bekend. Echter, nu hebben Israëlische wetenschappers ontdekt dat veranderingen in de vorm en grootte van het hart als gevolg van hartaandoeningen of hartschade de progressie van kanker bevordert, wat het belang benadrukt van vroege diagnose en behandeling van hartaandoeningen bij kankerpatiënten.

Onderzoekers van het Technion-Israel Institute of Technology en het Carmel Hospital in Haifa hebben de cardiale hermodellering in laboratoriummuizen nagebootst en ontdekten een dergelijk verband toen ze zagen dat de gemanipuleerde muizen grotere tumoren ontwikkelden en meer metastasen vertoonden.

In hun in het tijdschrift Circulation gepubliceerde studie, gebruikten de onderzoekers een techniek met de naam ‘transverse aortic constriction’ (TAC) om mechanische druk uit te oefenen op de harten van de muizen en vervolgens kankercellen in de muizen te implanteren om te zien of de vroege cardiale hermodellering de tumorprogressie beïnvloedde.

De onderzoekers vergeleken de met TAC bediende muizen met controlemuizen en ontdekten dat de eerste grotere tumoren ontwikkelden op de plaats van de geïmplanteerde kankercellen en een hoger percentage kankercellen vertoonden dat naar de longen zaaide, wat neerkomt op metastasen.

De celculturen van de door TAC bediende muizen hadden een verhoogde proliferatie van kankercellen, wat suggereert dat tumorbevorderende eiwitten in hun bloed aanwezig waren.

“Als resultaat van het onderzoek raden ze aan hartproblemen vroeg te behandelen, wanneer het lichaam het probleem nog steeds met succes het hoofd biedt, en niet te wachten op een chronische aandoening”, zegt prof. Ami Aronheim, die het onderzoek samen met zijn collega’s Prof. Yuval Shaked en Dr. Shimrit Avraham.

“Dergelijke problemen kunnen worden opgespoord met een eenvoudige echocardiografie test en in veel gevallen kan vroege hartkatheterisatie de ontwikkeling van kanker helpen vertragen.”

Advertentie (4)