Honderdduizenden stroomden naar stranden en nationale parken voordat verbod ingaat

Foto Ynet tv

Honderdduizenden Israëlis namen zaterdag nog hun kans waar om naar het strand of een van de nationale parken te gaan, voordat die vanaf volgend weekend worden afgesloten, zoals de regering Netanyahu afgelopen donderdag heeft aangekondigd.

De Tse’elon en Gofra stranden aan het meer van Tiberias werden gesloten vanwege te grote drukte, en de autoriteiten vroegen de bezoekers niet naar de stranden Dor, Beit Yanai en Palmachim aan de Middellandse Zeekust te reizen, omdat die allemaal hun volledige capaciteit hadden bereikt.

Ook de stranden van Netanya en Tel Aviv werden druk bezocht door mensen die nog een keer het strand wilden bezoeken voordat het verbod volgende weekend voor onbepaalde tijd ingaat in een poging het aantal virusbesmettingen te verlagen.

Veel Israëlis kunnen niet buiten hun wekelijkse strandbezoek en het is dan ook logisch dat zovelen richting strand gingen om nog even te genieten.

Ikzelf was zaterdagochtend, zoals ik vaker doe, om 06.15 op het strand om samen met mijn viervoetige vriend richting het zuiden te lopen voor een wandeling van ruim twee uur.

Het is de enige mogelijkheid om in alle rust te genieten van de natuur en de zee, in een omgeving waarvan ook ik vind dat het besmettingsgevaar minimaal te noemen is. En ik sta daarin niet alleen.

Ir Yamin Beach om 06.15 zaterdag.

Tijdens mijn vroege ochtendwandeling kwam ik wat bekenden tegen die allen dezelfde mening waren toegedaan en de regering een “club van chaoten”noemden.

Zoals een van mijn buren zaterdagochtend zei “ik werk de hele week hard, kom laat thuis, en ben hier in de weekenden om half 5 in de ochtend om lekker te vissen en te ontspannen, en kijk om je heen, wij zijn hier met ons tweeën en verder is er niemand”.

Afgelopen vrijdag bekritiseerde Dr. Hagai Levine, een epidemioloog die het hoofd is van de Israëlische Vereniging van Volksgezondheidsartsen, de verwachte strandafsluitingen en zei dat de transmissiesnelheden van het coronavirus in de buitenlucht lager waren.

“Helaas zien we dat onze regering irrationeel handelt en zonder enige epidemiologische basis. Het strand is precies de veiligste plek, omdat het risico op infectie in de open lucht tientallen keren kleiner is dan infectie in een binnenruimte”, vertelde hij aan de openbare omroep Kan.

Precies dit was het sentiment dat werd gesteund door strandgangers in de centrale stad Rishon Lezion, die de nieuwssite Ynet vertelde dat het hen onlogisch leek om de kustlijn te sluiten.

‘Zolang we hier met maskers op afstand houden, kan niemand besmet raken. Er zijn plaatsen die gesloten moeten worden, maar hier is het niet nodig ‘, zei een vrouw met de naam Ravit tegen de nieuwssite.

Ron, die op HaTzuk Beach in het noorden Tel Aviv werkt, was het ook niet eens met de afsluiting. ‘Voor mij is het helemaal niet logisch. Ze kijken wat om zich heen en besluiten om alle stranden zonder enige gerechtvaardigde reden te sluiten, ‘zei hij. ‘Het is triest dat er volgende week opnieuw veel mensen zullen zijn die zonder werk komen te zitten.’

De regering wordt door sommigen beschuldigd van het nemen van de beslissing om stranden te sluiten zonder enige wetenschappelijke basis, en in plaats daarvan te focussen op een opmerking van minister van Binnenlandse Zaken Aryeh Deri van de ultraorthodoxe Shas-partij, die premier Benjamin Netanyahu “dat indien de yeshiva’s dicht moeten hij eerst eens zou moeten kijken naar de stranden van het land die in het weekend lijken “op een blikje sardientjes”.

Advertentie (4)