Israëlische verpleegkundigen kondigen vanaf maandag een staking aan

Foto Universiteit van Tel Aviv

De Israëlische Nationale Vereniging van Verpleegkundigen heeft aangekondigd dat haar leden vanaf aanstaande maandag een algemene staking lanceren, uit protest tegen het tekort aan arbeidskrachten tijdens de coronavirus pandemie.

Deze aangekondigde stakingsactie zal grote gevolgen hebben voor ziekenhuizen, zorgorganisaties en andere medische instellingen.

De vertegenwoordigers van de Nurses Association hebben afgelopen maandag een ontmoeting gehad met de directeur van het ministerie van Volksgezondheid, prof. Hezi Levi, om een ​​oplossing te vinden. De ontmoeting eindigde zonder enig resultaat.

De vereniging geeft de schuld aan het ministerie van Financiën, welke naar eigen zeggen onvoldoende budget heeft voor meer verpleegkundigen in ziekenhuizen.

Volgens gegevens van het Ministerie van Volksgezondheid zijn sinds zondag 759 verpleegsters in quarantaine, terwijl in juni slechts 124 verpleegkundigen in quarantaine zaten.

In een open brief aan directeuren van de gezondheidsfondsen en het ministerie van Volksgezondheid zegt Ilana Cohen, voorzitter van de vereniging, dat de stap is genomen uit nationale verantwoordelijkheid en om de ineenstorting van zorg te voorkomen en mensenlevens te redden.

“Het lijkt erop dat het ministerie van Financiën de test niet heeft doorstaan ​​en niet genoeg doet om van mensenlevens en gezondheid topprioriteit te maken. Daarom hebben we helaas geen andere keuze dan een organisatorische actie te ondernemen, voordat we gedwongen worden om om te gaan met de immorele en onmenselijke keuzes van wie een goede behandeling verdient en wie niet”, zegt Alina Cohen.

“Wij verpleegkundigen hebben besloten actie te ondernemen en de juridische middelen te gebruiken die ons ter beschikking staan ​​om de schade en het verlies van mensenlevens te voorkomen en de erosie van onze standvastigheid tegen het coronavirus te stoppen en het mogelijke doemscenario van een ineenstorting van het zorgsysteem te voorkomen.”

Zoals bijna gebruikelijk in Israël zal er waarschijnlijk een oplossing worden gevonden om de zorgwerkers tegemoet te komen onder druk van de aangekondigde staking.