Israëlische top epidemioloog ‘weekend lockdown veroorzaakt meer infecties’

Ter illustratie. Foto MDA

Een van Israëls top epidemiologen waarschuwt de regering dat de afgekondigde weekend afsluiting meer infecties zal veroorzaken, ondermeer omdat families in het weekend opgesloten zullen zitten in hun woningen.

Dokter Hagai Levine, hoofd van de Israeli Association of Public Health Physicians, vertelde The Times of Israel dat het opsluiten van populaties voor het weekend “geen logische zin heeft”, en beweerde dat de regering dit slechts doet om haar imago te versterken en ‘het eruit te laten te zien alsof ze iets doen’.

Levine zei dat het plan niet alleen onlogisch is, maar ook contraproductief: ‘Het kan zelfs schade veroorzaken en leiden tot meer infecties’, beweerde hij.

Levine legde uit dat nu de regering beperkingen heeft uitgevaardigd waarbij openbare ruimten worden gesloten en daardoor mensen beperkt tot hun huizen, zij nu waarschijnlijk privé zullen samenkomen in hun huizen met vrienden en buren in plaats van hun tijd buitenshuis door te brengen, waar de infectiepercentages veel lager zijn dan binnen.

“We hebben aanwijzingen dat het risico om besmet te raken 20 tot 30 keer groter is in gesloten ruimtes dan in open ruimtes, en daarom is het niet logisch om mensen te verbieden naar buiten te gaan”, betoogde Levine.

Volgens hem is een afsluiting in het weekend een onnodige maatregel waar de bevolking geen baat bij heeft . “Mensen moeten naar buiten gaan om wat frisse lucht in te ademen, dus waarom zouden ze dit niet mogen doen?”

Hij zei dat de regering “geen plan heeft, maar gewoon improviseert”, en denkt dat dit een noodlottig beleid is dat het vertrouwen van het publiek zal schaden en de naleving van toekomstige richtlijnen tegen het coronavirus kan verminderen.

Ook vanuit de regeringscoalitie en medische wereld komen negatieve reacties op de genomen beslissingen.

De commissie voor volksgezondheid van de Israel Medical Association, de grootste artsenvakbond van het land,heeft grote twijfels over de logica van de weekendbeperkingen en zei in een verklaring dat “een besluit om in het weekend een lockdown op te leggen of de toegang tot open ruimtes te weigeren, een beslissing is zonder epidemiologische logica.’

“Er zijn alternatieve strategieën op het gebied van de volksgezondheid die een veel betere respons op de epidemie mogelijk maken, met alle positieve gevolgen van dien.”

Minister van Toerisme Asaf Zamir van de Blue & White partij waarschuwde dat de beperkingen “enorme schade aan de economie” zouden veroorzaken.

“Dit is onverantwoord gedrag en zonder logica”, zei Zamir , het stoppen van de zomerscholen en zomerkampen voor de jeugd zal betekenen dat een van deouders thuis moet blijven en niet kan gaan werken, waardoor er meer schade voor de economie ontstaat.

Oppositieleider MK Yair Lapid (Yesh Atid-Telem) tweette dat de regering de economische reputatie van Israël in gevaar brengt.

“Israël haalt vandaag onder goede voorwaarden kapitaal op omdat het wordt beschouwd als een economisch verantwoord land”, schreef hij. ‘Als deze afstandelijke regering blijft draaien met het nemen van beslissingen zoals ze nu doet, zal dat in een alarmerend tempo snel eindigen.’

Naftali Bennet, leider van de Yamina-partij, zei dat het lockdown-plan “een afstandelijke, irrationeel en schadelijk beslissing was”.

Hij twitterde: “De regering is in paniek en schiet alle kanten op zonder dat er enige logica is te zien. Niemand begrijpt de logica, niemand presenteert een plan.”

“Het publiek voelt zich als passagiers in een bus die op weg is naar een klif, terwijl de twee chauffeurs ondertussen met elkaar vechten inplaats van een ramp te voorkomen”, zei hij, duidelijk verwijzend naar premier Benjamin Netanyahu en minister van Defensie Benny Gantz.